En informationsväxel som kopplar ihop datorn, scannern, skrivaren och telefonjacket minskar behovet av kontorsmaskiner och kan bli en ny svensk exportsuccé. Det hoppas i varje fall hjärnorna bakom företaget Heart Communications, som i dagarna lanserar informationsväxeln Heart m1.
Faxa direkt från uppslagna böcker eller tidskrifter, ta emot fax utan att vare sig ha skrivare eller faxmaskin påslagna och använd scannern som kopiator. Allt detta och lite till ordnar Heart m1, en ny svenskutvecklad informationsväxel som kopplar ihop dator, skrivare och scanner med telefonjacket.
Idén till Heart m1 föddes när företagets grundare och VD Lennart Lindgård skulle inhandla kontorsutrustning till sin nystartade konsultfirma. Efter många år som support- och marknadschef på Ericsson infosystems, sedermera Nokia datasystems, hade han i början av 90-talet bestämt sig för att öppna eget.
Då upptäckte han hur dyrt det blev med både en skrivare, en fax, en scanner och en kopiator av bra kvalitet.
- Jag tyckte att det borde finnas en burk som kopplade ihop skrivaren och scannern istället för att i princip ha tre skrivare och tre scannrar, minns Lennart Lindgård.
En processor, ett faxmodem och några portar är allt som behövs, tänkte han och tog kontakt med Nutek, Närings- och teknikutvecklingsverket, för att få hjälp med att söka patent.
Nutek krävde genomlysningPå Nutek ville man dock först ha en detaljerad affärsplan innan man gick in med stöd och eftersom affärsplaner var Lennart Lindgårds specialområde så tog han beslutet att satsa helhjärtat på sin idé.
Istället för en konsultfirma blev det ett utvecklingsföretag: Heart Communications Systems, beläget i Upplands Väsby norr om Stockholm.
Det var 1992. Året därpå beviljades patent på idén att länka samman dator, faxmodem, skrivare och scanner till ett system. Heart m1 var född, men vägen till marknaden hade bara börjat, bland annat återstod finansieringen.
Det blev till ett moment 22. Inget riskkapitalbolag ville vara först med att skjuta till kapital. Efter mycken möda blev det dock till slut napp.
Efter ytterligare ett par års hårt arbete med prototypframtagning och sammanställning av affärsplaner i enlighet med Nuteks kriterier så har också finansieringen av serieproduktionen slutligen löst sig. Legoföretaget EGL i Ronneby skall tillverka enheterna och företaget räknar med att anställa ytterligare 30 personer med anledning av detta.
Skapar mervärde- För att produkten skall slå igenom så krävs det att priset hålls nere samtidigt som folk skall känna att de får valuta för pengarna. Den marknad vi främst vänder oss till är små hemmakontor, säger Lennart Lindgård.
Marknadsstrategin är viktig och Lennart Lindgård har också fått god hjälp av Lars-Åke Sandin, styrelseordförande i Heart Communications och internationell företagsledare för ett Londonbaserat datakonsultföretag.
Lennart Lindgård sticker inte under stol med att den största marknaden finns utanför Sverige och att det därför är viktigt att ha stora internationella kompanjoner för att lyckas.
- Lexmark och Agfa är två av våra viktigaste partners men vi satsar också på stora distributörer samt lokala databutiker med gott renommé. Heart skall alltid förknippas med kvalitet. Det är centralt.
DubbeljobbUnder prototyputvecklingen fick Lennart Lindgård hjälp av Mats Blomqvist, en gammal kompis från Ericsson. Han tog ansvar för hårdvarukonstruktionen. Idag jobbar Mats Blomqvist halvtid på Ericsson Radio Access som konstruktör och halvtid med hårdvarudesign på Heart.
- I längden håller det naturligtvis inte att ha två så krävande arbeten men utan fast jobb vid sidan av utvecklingsarbetet med Heart m1 så hade det aldrig gått att hålla firman flytande.
- Visserligen finns Almi och Nutek med som riskkapitalbolag men ibland kräver de lite för låg risk för att finansiera utvecklingsprojekt, anser Mats Blomqvist.
Thomas Hedlund
Frilansjournalist
Växer med uppgiftenHeart m1 består av en Motorola 68306-processor med 32 bitars internminne och två EPROM-minnen med 16 bitars bredd som arbetsminne vilket ger 1 Mbyte totalt. SIMM-minnen gör det möjligt att expandera till 64 Mbyte.
Det finns även fler utbyggnadsmöjligheter. Antalet portar kan utökas och hela konceptet kan också växa med hjälp av flashminnen.
När man köper en Heart m1 så har man också tillgång till fri uppgradering ett år.