JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kiselbollen har fått sin första transistor

Med klotrunda kretsar i sikte har amerikanska Ball Semiconductor nu meddelat att man lyckats göra en fullt fungerande transistor på ytan av en kiselboll.


Ball Semiconductor, som vill förändra utseendet på halvledarkretsarna för alltid, firar för närvarande sitt första stora genombrott. Med hjälp av såväl traditionella som egenutvecklade processer har företaget för första gången lyckats tillverka en fullt fungerande 5 μm NMOS-transistor på ytan av ett enkristallint kiselklot med 1 mm diameter. Företagets teknik beskrevs i Elektroniktidningen 14:98

Enligt Ball Semiconductors chef och grundare Akira Ishikawa är detta en milstolpe för företaget av främst två skäl. Dels visar det att företagets teorier fungerar i praktiken och dels gör det att man nu kan satsa på att bygga en pilotlina för tillverkning av dioder, transistorer och detektorer, eftersom transistorn visar att samtliga processteg fungerar som de ska.

Företaget har bland annat utvecklat en speciell process för sfärisk litografi, baserad på en spegelteknik som gör att 70 procent av klotets yta kan exponeras på en gång. Samtliga tillverkningssteg utförs medan kiselbollarna hålls svävande i hermetiska processrör.

Nästa steg är att skapa en fullständig integrerad krets på en kiselboll och det tillsammans med byggandet av en pilotlinje är vad företaget nu koncentrerar sina ansträngningar kring. Företagets forskare försöker även minska storleken på kiselklotets transistor. Siktet är inställt på 1 - 2 μm. Enligt forskarnas beräkningar kan då cirka 6 000 logikgrindar få plats på klotytan. Därmed vore det möjligt att göra exempelvis logik- och minneskretsar. För mer komplicerade kretsar är tanken att kiselkloten kopplas samman tredimensionellt.

Företagets målsättning är att så småningom bygga en tillverkningslinje som i kapacitet motsvarar en fabrik för 20 000 kretsskivor på åtta tum per månad. Enligt Akira Ishikawa skulle dock tillverkningen av bollkretsarna bli upp till 90 procent billigare än tillverkningen av traditionella kretsar, främst tack vare billigare utrustning och mindre personal.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)