Hur många företag skulle ge sig på att göra en analog asic? För audio-ändamål? Förmodligen ganska få. Ändå är det precis vad svenska Lab-gruppen tänker göra.
- Vi har ansökt om ett så kallat Fuse-bidrag för att göra en analog asic- konstruktion till våra förstärkare, berättar Kenneth Andersson som tillsammans med kollegan Dan Bävholm startade labgruppen 1979.
Meningen är att Kenneth med kollegor ska bygga en ingångsmodul att använda till de effektförstärkare som företaget gjort sig ett världsnamn på. Och de ska göra det med hjälp av kisel från ett annat svenskt företag, Svenska Grindmatriser.
- Vi ska få in en mängd olika funktioner, förklarar Kenneth. Bland annat ska vi kunna mäta ett antal olika parametrar som temperatur, utspänning och överstyrning.
Idén är faktiskt unik. Enligt Kenneth är det ingen som har gjort något liknande förut. Men det inbitna analogföretaget Lab-gruppen besitter gedigna analog- kunskaper och har redan tidigare hittat på saker som andra inte ens funderat på.
Lab-gruppen har till exempel tagit till ganska oortodoxa metoder för att lösa kraftförsörjningen i sina förstärkare. Det har bland annat resulterat i att företaget idag kan sälja en audioförstarkare på 2 x 3 000 W med en vikt under 10 kg.
Björn Segerblad
Pengar från Fuse
EUs Fuseprojekt sponsrar företag som vill göra sin första asic, FPGA eller flerchipsmodul.
Tanken är att företaget skall öka sin kompetens så att man i framtiden klarar de nya metoderna på egen hand.
Ett krav är att företaget som söker pengarna är novis på det aktuella teknikområdet. Man måste dessutom ha en befintlig produkt på marknaden, som kan bli mer konkurrenskraftig med den nya metoden.