Mälardalens Högskola har fått 60 miljoner kronor av KK-stiftelsen till ett elektronikkonsortium.
Teknikbyn i Västerås blir basen för en nationell storsatsning på inbyggda system.
Där ska Mälardalens Högskola, tillsammans med forskningsorganisationen IMC+IOF bygga upp ett nytt mikroelektronikkonsortium.
Målet är att höja Sveriges kompetens inom inbyggda system. Mellan 1 000 och 1 500 små och medelstora företag ska kontaktas, och några av målen är att 600 personer i industrin ska utbildas, 30-50 exjobb ska genomföras och 25-30 prototyper ska tas fram.
- Vi stänger inte dörren till storföretag heller, säger Anders Martinsen på Mälardalens Högskola.
Högskolan ska stå för utbildning och forskning, medan IMC+IOF ska koordinera den uppsökande verksamheten och förankra i andra nationella och internationella projekt i genren.
Tredje ben för IMC+IOF
För IMC+IOF innebär satsningen en utökning av verksamheten, som hittills koncentrerat sig på subsystem samt kisel- och optokomponenter.
- Inbyggda system blir vårt tredje område. Vi ska bygga upp ny kompetens inom hårdvarunära programvara, säger Hans Hentzell på IMC+IOF.
Han berättar också att två-tre personer ska anställas för att ta hand om denna uppbyggnad.
De 60 miljoner kronor projektet fått av stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling ska räcka i fem år. Högskolorna i Luleå, Jönköping och Halmstad ska också involveras, liksom KTHs mekatronikavdelning Damek. Alla inblandade parter är också överens om att detta bara är början. Visionen är ett kompetenscentrum för inbyggda system av europeiska mått, ungefär som Alba i Skottland på kort tid har blivit ett europeiskt kraftfält för konstruktion av systemkretsar.
- Men Sverige är för litet för en sådan satsning. Nätverk är därför modellen om vi ska kunna konkurrera, säger Evert Jonsson på Teknikbyn.