JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Med mindre övertid får du mer gjort

Mindre övertid och större inflytande minskar stressen och gör att konstruktörer och chefer arbetar effektivare i projekt. Den kunskapen börjar nu få större företag att ändra sitt sätt att arbeta.

Hur mår egentligen elektronikkonstruktören? Jo tack, bra, svarar nog de flesta, åtminstone att döma av ett par stora undersökningar som har gjorts vid nuvarande Ericsson Utvecklings AB (tidigare Ellemtel).

Undersökningarna, som har gjorts i samarbete mellan Ericsson, Karolinska Institutet och Arbetslivsinstitutet, visar att de flesta mår bra och trivs men tycker att stressbelastningen är en viktig fråga.

Undersökningen av personalens hälsa har jämförts med arbetets effektivitet. Resultatet visar bland annat att man jobbar effektivare när man:


• jobbar mindre övertid,


• trivs med sin närmaste chef,


• har varit med och bestämt målen för vad man gör,


• trivs med arbetskamraterna,


• får bra och snabb återkoppling från kunder och andra.

- När personalen klagar över lättare fysiska obehag är det dags att se över organisationen och ledarskapet, säger Clairy Wiholm på Ericsson Utvecklings AB, en av dem som har gjort undersökningarna.

Bildskärmsrelaterade bekymmer som hudirritationer, nackspänningar, musarm och stresssymptom hör till de problem som ofta tyder på brister i organisationen. Vid svårare besvär och smärtor, däremot, ligger vanligtvis fysiska faktorer bakom, ofta arbetsställning och arbetsteknik.



Projekt kräver avslappning


Att arbeta i projekt, som elektronikkonstruktörer ofta gör, har både fördelar och nackdelar.

- I början av projektet ser man de positiva sidorna, säger Clairy Wiholm på Ericsson Utvecklings AB. Man får utmanande arbetsuppgifter, nära samarbete med andra, utvecklande miljö. Man utvecklar positiva stresshormoner och orkar jobba mycket.

Närmare deadline börjar man dock att se till de negativa sidorna. Tiden är för kort, kundens krav för höga och resurserna för små. Då kommer de negativa stresshormonerna. Man mår sämre, orkar mindre och fattar sämre beslut.

För att minska problemen bör alltså de ansvariga cheferna se om de kan göra målen tydligare eller på annat sätt organisera arbetet bättre, men man kan också själv lätta på stressen genom att man lär sig att slappna av på det sätt man själv tycker är bäst. Undersökningen visade inga skillnader i stress mellan dem som slappnade av på olika sätt - däremot stor skillnad mellan dem som gjorde det och dem som inte gjorde det.

Det kan också vara bra att känna igen sina egna första stresstecken. Börjar jag tugga på naglarna? Bita ihop tänderna? Sätta mig i en stelare arbetsställning? Den som motar stressen redan i dörren mår och arbetar bättre.



Strategisk kunska
p

Systematiskt övertidsarbete gör att man jobbar sämre. Att jobba över någon enstaka gång är dock inget större problem, bara man får tid att slappna av efteråt. Att folk jobbar övertid beror mycket på om chefen gör det.

- På avdelningar där chefen skickar e-mail hemifrån klockan två på natten finns det också grupper av folk som jobbar över mycket. Men om chefen visar att det är viktigt med fritid och familjeliv så jobbar personalen också över mindre.

Clairy Wiholms jobb på Ericsson Utvecklings AB går ut på att omsätta dessa kunskaper i praktik.

- Det är inget som man gör över en dag, men det håller långsamt på att ge en ökad medvetenhet hos teknikcheferna. Det viktiga för företagen är att skaffa chefer som ser det här som viktig strategisk kunskap.

Alexander Kristofersson

q Bra planering och information

q Pauser mellan projekten

q Avslappningsövningar

q Att medarbetarna får vara med tidigt i målformuleringen

q Respekt för arbetstiderna

q Motion

q Återkoppling från kunder och slutanvändare

q Att man lär sig känna igen sina egna tidiga stresssymptom

q Att de erfarna konstruktörer som oftast planerar ett projekt utgår från medarbetarnas förmåga - inte sin egen

q Att ledningen kräver omförhandling om kunden ändrar sin beställning under projektets gång, så att kraven på medarbetarna inte bara växer

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)