JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acreo gör display direkt på papper

Är det verkligen möjligt att måla displayer direkt på papper ?

Ja, det hävdar Magnus Berggren och Mårten Armgarth på Acreo i Norrköping.

Båda ingår i ett forskningsprojekt som syftar till att utveckla teknik för att tillverka billig elektronik på papper.



- Vi har kört projektet i tre månader nu och är själva glada över de snabba resultaten, säger Magnus Berggren som leder projektet.

Redan har man lyckats visa att det är möjligt att göra pappersdisplayer. En sådan display skapas genom att man på papper applicerar smart bläck som kan ändra färg av en elektrisk signal. Resultatet är en pappersyta som kan ändra sin information då en spänning läggs på.

- Tekniken kan exempelvis användas för att låta en reklamaffisch toggla mellan ett visst antal olika motiv, säger Magnus Berggren.

Syftet med Paella-projektet (Paper Electronics Low-cost Applications) är egentligen att utreda vilka fundamentala komponenter man kan bygga i elektriskt ledande plast med papper som bas.

Tanken är att bana väg för framtidens billiga och storskaliga papperselektronik. Därför ligger också fokus på tilllämpningar där elektronikbehovet är litet (se Elektroniktidningen 17/99).

- Vi tittar på att integrera sensorer, displayer och kommunikation. Då kan man bygga ett enkelt, billigt system som kan känna av, kommunicera samt visa resultat, säger Mårten Armgarth, som också jobbar i projektet.



Giftfri komponent


Dessutom måste någon sorts smart komponent tas fram, typ en polymerdiod som kan slängas utan att addera gifter till omgivningen.

Inom projektet är målet att ta fram en verktygslåda som ger kunskap om hur man realiserar olika typer av funktioner på bästa sätt.

- Verktygslådan skall innehålla kunskap om konventionella material och tillverkningsmetoder samt om hur man kombinerar material och tillverkningsmetoder på bästa sätt, säger Mårten Armgarth.

Acreos teknik medger att man kan trycka elektroniken direkt på rå kartong, men också på behandlat papper. Vilken papperskvalitet som ger bäst resultat avgörs av tillämpningen. Det går också bra att använda tekniken för att trycka på andra material - så som glas, tyg eller metall.

I dagsläget är dock displaytekniken för färsk för att någon utomstående skall få beskåda resultaten. Men man har haft en lyckad intern visning för finansiärerna Tetra Pak, Stora Enso, SCA, Modo Papper samt Nutek.

- Det känns oerhört skönt att göra fungerande elektronik som man i nästa stund knölar ihop och kastar i papperskorgen, säger Magnus Berggren.

AW

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)