JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Krisen i Asien förskjuter Atmels beslut

Atmels nya halvledarfabrik svävar som en hägring över Sandviken. Men krisen i Sydostasien och Sveriges begränsade möjligheter till subventioner gör att den fortfarande är utom räckhåll för Sandvikens kommundirektör Svante Nordh.


Försöken att locka halvledartillverkaren Atmel till Sandviken går trögt. Förhandlingarna skulle enligt ursprungsplanerna varit klara före årsskiftet men idag vill ingen uttala sig om när något beslut kan komma.

- Vi borde ganska snart kunna träffa en överenskommelse, säger Peter Nygårds som har regeringens uppdrag att förhandla med Atmel.

- Men jag har haft fel förut, så jag vill inte säga om det rör sig om veckor eller månader, tillägger han.

Atmel har fått ett bud men Peter Nygårds avslöjar inga detaljer.

- Det handlar om bra finansieringslösningar, bra relationer till svensk industri och att skaffa fram kompetent personal.

Att Sandviken inte ligger i ett stödområde begränsar möjligheterna till direkt stöd. Enligt vad Elektroniktidningen erfar har Atmel därför erbjudits ett leasingavtal som inte är särskilt förmånligt.



Miljardstöd inget ovanligt


Som jämförelse kan nämnas att Texas Instruments får en subvention på 2,5 miljoner kronor för vart och ett av de 950 jobb som den nya halvledarfabriken i Italien genererar, enligt uppgifter i Wall Street Journal. Motorolas och Siemens gemensamma projekt på en 300 mm-fabrik i Dresden får stats- och delstatsstöd på 1,5 miljarder kronor.

Att Sandviken därför kan komma att bytas ut mot grannkommunen Hofors, som ligger i ett stödområde, är därför föga förvånande. För som Peter Nygårds säger:

- Var i Sverige det blir är inte viktigt för regeringen.

Tilläggas kan att Hofors kommungräns går bara 16 km från Sandviken vilket kan öppna möjligheter för regionalstöd genom att sy ihop ett paket med båda kommunerna.



Finland också intresserat


I början av januari seglade dessutom Finland upp som en ny kandidat. Atmel skaffade sig ett konstruktionscenter där genom köpet av Finitec i september och en logisk fortsättning kan vara en fabrik. Markku Makinen på finska näringsdepartementet har för nyhetsbyrån Reuters bekräftat att kontakten tagits.

Men Sandvikens kommundirektör Svante Nordh ser inte det som något större problem:

- Halvledartillverkarna har alltid en kö av friare. Atmel har sagt till oss att de ska gå till botten med Sverige innan de tittar på andra alternativ.

Ett större orosmoln är krisen i Sydostasien. Atmel har 45 procent av sin försäljning där, och företaget gjorde fjärde kvartalet en förlust på drygt 94 miljoner dollar. Som en följd av osäkerheten skärs de planerade investeringarna för 1998 ner från 400 miljoner dollar till 250 miljoner dollar.

- Krisen har gjort att tidpunkten för en eventuell investering har skjutits framåt i tiden, säger Nygårds till TT.

Lika lite som Peter Nygårds vill Svante Nordh gissa på hur lång tid förhandlingarna tar. Däremot är det inget fel på optimismen:

- Vi har en påtaglig chans, säger han.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)