Shunli Zhang, doktorand på tekniska högskolan i Luleå, har utvecklat en metod för att automatisera elektronikåtervinningen. Han menar att de manuella metoder som används av svenska demonterare är orimligt dyra.- I Kina som jag kommer ifrån är det kanske ekonomiskt, men här i Sverige där arbetskraften är så dyr, säger Shunli Zhang och skrattar lite stillsamt åt att elektroniken här i landet demonteras för hand.
Han föreslår istället en automatisk metod där först och främst metaller tas till vara till en bråkdel av kostnaden.
I princip går det ut på att mala materialet finare och finare alltmedan de olika materialen plockas bort med olika metoder. Till slut återstår ett koncentrat av guld och koppar som kan skickas vidare så att de allra sista guldkornen kan plockas bort på annat håll.
Från Shunlis metod ska 80 procent av aluminiumet återvinnas och 90 procent av guldet och kopparn. 90 procent av plasten plockas också bort.
Men eftersom olika plaster blandas så är de svåra att återanvända utan får skickas till förbränning. Det finns även ett steg för att hantera den giftiga bromid som följer med flamskyddsmedlen i plasten.
Tre nya metoderShunli har bidragit med tre nya idéer som eventuellt blir patent framöver. Han har bland annat funnit en effektiv metod för att separera bort aluminium med hjälp av magnet, trots att aluminium är omagnetiskt.
Metoden är ett vidareutvecklat lån från kopparindustrin där koppar separeras från sten med hjälp av eddyströmmar: en magnetinducerad ström i metallen fås att samverka med ett magnetfält.
Shunli har också utvecklat en egen metod för att plocka bort kablarna ur elektroniken. En tredje metod skiljer glas, plast och metall efter de olika partiklarnas form: glaskrosset blir annorlunda än plastbitarna som i sin tur skiljer sig från metallpartiklarna. Såväl svenskar som amerikaner intresserade.
Metoden har redan rönt stort intresse och Shunli har flera resor inplanerade, till såväl Stena Metall i Blekinge som till USA där han ska berätta om sitt projekt. Shunli menar att det inte finns någon annan lika effektiv metod för återvinning.
På Stena Technoworld följer man Shunlis arbete med intresse. Där demonteras ju elektroniken för hand med en metod som Shunli alltså tycker är onödigt dyr. Jens Bengtsson, marknadschef på Technoworld, håller dock inte med utan ifrågasätter Luleåmetoden.
- Vi har provkört motsvarande metod och hade den varit bättre hade vi anammat den. Bland annat blir återvinningsgraden lägre. De kan inte återvinna bildrören till exempel, vilket vi kan. (Och var hamnar de miljöfarliga ämnena?)
Kerstin Lundell
Frilansjournalist