Studenterna på Tekniska högskolan i Halmstad är förberedda på verkligheten när de examineras.
De får arbeta med verkliga projekt inom ramen för utbildningen. Helt i linje med resultatet av SIFs diskussion.
- När man går ut högskolan kan man inte lita på att andra anställer en utan vidare. Här lär sig studenterna att själva ta fram en produkt och starta egna företag, säger Kenneth Nilsson som är studierektor på Elektronikprogrammet i Halmstad.
- Studenterna måste lära sig att våga använda sin kunskap. Det är viktigt att de får se hur teorin fungerar i praktiken.
I Halmstad följs teorikurser av praktikkurser. En elektronikkurs till exempel, med traditionella föreläsningar, övningar och laborationer, följs upp av en projektkurs där studenterna själva får bygga något.
- Här byggs studenterna upp som personer också, inte bara som ingenjörer, säger Kenneth Nilsson.
På högskolan finns lokaler avsatta specifikt för projektkurserna.
I Teknikhuset har varje student sin egen arbetsplats med dator och telefon.
Praktik är viktigt
Nära högskolan ligger sedan några år TeknoCenter, en företagsby med ett tjugotal företag. Alla företag är avknoppningar från högskolan.
På tekniska högskolan i Halmstad har de jobbat med praktiska kurser länge och Kenneth Nilsson tror att de är unika i det att de har särskilda lokaler avsatta för projektarbete. Han tycker att praktiken har visat sig vara en viktig del av utbildningen och tror att denna utformning av högskolestudier kommer att bli mer och mer vanlig på andra högskolor i landet. Precis som deltagarna i SIFs diskussion efterlyste.