JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solectron startar tillverkning i Sverige

Den amerikanska elektronikproducenten Solectron invigde i förra veckan sin svenska verksamhet i Stockholm och Norrköping.

De 70 anställda ska utgöra ledet mellan kundernas konstruktioner och Solectrons produktionsanläggningar runt om i världen.



Solectron kallar sin skapelse för NPI-centrum, där NPI står för New Product Introduction. Affärsidén är att "fysikalisera" kundernas konstruktioner, det vill säga ta hand om kretskortskonstruktion och -layout, välja kontaktdon eller andra komponenter och naturligvis också ta fram prototyper. Var gränsen går avgörs av kunden.

- Vi kan till och med göra asicar eller FPGA-er om kunden så önskar, säger VD Leif Johansson.

Han har tidigare jobbat med produktion på Ericsson i Sverige, Mexico och Brasilien. Och det är naturligtvis Ericsson som är den första och största kunden. Som ett led i Ericssons strategi att enbart syssla med sin kärnverksamhet beslöt man förra året att utse Solectron tillsammans med kollegorna SCI och Flextronics till så kallade "preferred suppliers", alltså underleverantörer man vänder sig till i första hand. Solectrons etablering här i landet är en direkt följd av detta avtal.

- På två-tre års sikt tror jag att vi kan bli dubbelt så stora som idag, säger Johansson.

Tandemanläggningen i Stockholm och Norrköping är Solectrons första i sitt slag i Europa. Idéerna är dock väl beprövade, sedan tidigare driver man ett liknande centrum i kaliforniska Milpitas.

- Före sommaren kommer vi också att etablera viss tillverkning av högkomplexa, högkostnadsprodukter i låga volymer, säger Johansson.



Tillverka nära slutkund


Så fort det blir frågan om storvolymproduktion anlitas någon annan Solectronfabrik. Tanken är att produkterna ska kunna tillverkas så nära slutkunderna som möjligt med så hög och jämn kvalitet som möjligt.

Just kvalitet är ett honnörsord för Solectron - man är mycket noga med att påpeka att man är det enda företag som två gånger fått utmärkelsen Malcom Baldridge National Quality Award. Den svenska anläggningen ska få ISO9001- certifikat under året, liksom miljöcertifikatet ISO14001.

- ISO-certifikaten är en basförutsättning, de måste man ha, kommenterar Johansson.

Solectron är på intet sätt ensamt om att erbjuda konstruktionshjälp i stadiet mellan kund och volymproduktion. Branschkollegan Flextronics etablerade nyligen en liknande organisation i Sverige, bland annat genom att köpa ett Ericssonbolag och integrera det med egna förmågor och valda delar av det tidigare förvärvade bolaget Energipilot. Mindre legotillverkare gör andra, inte fullt så radikala åtgärder i samma linje.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)