Finansieringen av EUs elektronikforskningsprogram Medea, Microelectronic Developments for European Applications, börjar nu bli klar.
Det fyraåriga mikroelektronikprogrammet, som tar vid när Jessi upphör vid årsskiftet, har en budget på närmare 17 miljarder kronor.
Tyskland och Frankrike kommer att axla merparten av budgeten, 32 respektive 29 procent. Nederländerna står för 19 procent, Italien 10 procent och Belgien 4 procent. De resterande 6 procenten fördelar sig på övriga medlemsländer. Exakt vilken den svenska andelen blir är ännu inte klart.
80 projektförslag
Finansieringsfördelningen speglar också vilka medlemsländer som kommer att ha mest att säga till om vad gäller vilka projekt som ska stödjas. Projekten finansieras visserligen till hälften av de medverkande företagen, men av den andra hälften kommer en fjärdedel från EU och tre fjärdedelar från medlemsländerna.
Hittills har drygt 80 projektförslag inkommit till Medea. Enligt en taleskvinna för Medea behöver de medverkande företagen inte nödvändigtvis vara europeiska. Men de måste ha en existerande forsknings- och utvecklingsverksamhet i Europa. Det är dock inte nödvändigt att just det forsknings- eller utvecklingsarbete som Medea-projektet berör utförs i Europa.
Produkter av världsklass
Huvudsaken är, menar Medeas ordförande Horst Nasko, som också leder Jessi, att projekten resulterar i produkter av världsklass som kommer europeiska intressen till godo på ett eller annat sätt.
Medea-programmet kommer att koncentreras kring tre teknikområden och tre tillämpningsområden.
Vad gäller tillämpningarna kommer den största satsningen, 24 procent, att ske inom multimedia. Kommunikation och bilelektronik kommer att stå för 20 respektive 13 procent. Detta innebär att tillämpningssidan står för mer än hälften av programmet totalt sett.