JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En dollar per styck för 8-bitare

Intresset för 8-bitars styrkretsar är större än någonsin. Kretstypen, som av många dödförklarades i början av 1990-talet, spås idag en lysande framtid.

Kretsarna är idag så billiga att de blir aktuella för tillämpningar där elektronik tidigare inte funnits.

År 2000 kommer det att finnas över 200 styrkretsar i varje hem. I en ny bil sitter sisådär 40 stycken, och ungefär lika många finns på varje kontorsarbetsplats.

Det innebär att antalet styrkretsar hemma fyrdubblas. På kontoret och i bilen fördubblas antalet. Allt jämfört med år 1995.

Prognosen kommer från Motorola, men den delas i princip av hela branschen, må vara med smärre variationer beroende på vem man frågar.

Och det är åttabitarskretsarna som kommer att stå för den stora volymen. Visst, 16- och 32-bitarskretsar och DSP-styrningar kommer att ha högre procentuell tillväxt, men när det gäller hus och bilar så kommer 8-bitarskretsarna att vara flest. Även år 2000 kommer 8-bitarna att säljas för dubbelt så mycket pengar som 16- och 32-bitare tillsammans. Räknat i antal blir skillnaden ännu större, eftersom 8-bitarna kostar mindre än hälften så mycket.

Tillväxten kan illustreras på flera sätt. För tre år sedan innehöll bara var tionde kylskåp och tvättmaskin en styrkrets. Idag går det knappast att köpa ett nytt kylskåp utan styrkrets. Varannan ny tvättmaskin innehåller en styrkrets, och varje mikrovågsugn. För att inte tala om alla dessa batteriladdare som varje 1990-talshem är bestyckat med.

Styrkretsarna tågar också in på nya områden. Medicinsk teknik är ett paradexempel där industrin - inte minst i Sverige - har många intressanta projekt på gång. Det är inte bara febertermometern som digitaliseras, utan många andra elektroniska diagnostiska hjälpmedel lär snart vara på väg mot våra hem.



Leksaker och brödrostar


Tillväxttakten har fått halvledarvärldens utvecklarstrateger att åter revidera sina planer på denna komponenttyp.

Man ska komma ihåg att 8-bitarsstyrkretsar ansågs ganska trista för fem-sex år sedan. Då spådde alla förståsigpåare att framtiden tillhörde 16- och 32-bitarna. Barnens leksaker och möjligen brödrostar och larm kunde 8-bitare duga till. Ansåg många då.

I dag tillhör 8-bitarna de heta kretsarna. Nya varianter lanseras nästan varje vecka. De tydligaste trenderna är diversifiering och prispress. Mängden funktioner som användaren kan välja mellan ökar stadigt. Och de engångsprogrammerbara kretsarna blir allt populärare i takt med att prisskillnaden minskar.

Ingen kund vill betala för funktioner som inte används. Men alla kunder vill ha just de funktioner som är nödvändiga för det egna projektet. Resultatet blir en utveckling som går åt två håll - både mot allt enklare och mot allt mer komplexa kretsar.

Enkelheten kan exempelvis representeras av SGS-Thomsons senaste lansering av sju kretsar där man minimerat minnet och in- och utgångarna. De billigaste kretsarna kostar mindre än en dollar styck.

Även Microchip hyllar enkelheten. I våras lanserade en 8-bitars styrkrets i en 8-benskapsel. Sex av benen är in- och utgångar, de andra två är för matningsspänning och jord. Även dessa kretsar kostar mindre än en dollar per styck.



Tillämpningsanpassade


Men strävan mot enkelhet löser inte alla problem. Tillverkarna försöker därför förse sina kretsar med funktioner för olika tillämpningar, som modem, motorstyrningar eller bilar. Det är dessa produkter som brukar kallas ASSP, Application Specific Standard Products.

Ett paradexempel är den 8-bitars mikrostyrkrets med Can-gränssnitt som Motorola nyligen lanserade och som beskrivs närmare i rutan nedan.

Adam Edström



8 bitar i Volvon
En styrkrets med flashminne och Can-gränssnitt kan spara kilometervis med kabel, hundratals kontaktdon och samtidigt ge många nya funktioner i kommande personbilar.

Nyligen släppte Motorola en helt ny styrkrets ämnad att öka komforten i morgondagens bilar. Enligt företaget är det världens första 8-bitars styrkrets som kombinerar både flashminne och Can-modul.

Styrkretsen är framtagen i nära samarbete med Volvo, som nu också ser mycket lockande möjligheter i den. Idag går det nämligen åt nära två kilometer kabel, alltså mer än 40 kilo kablage, och över 100 större kontakter för att få en normal uppsättning funktioner i bilen. Den nya kretsen erbjuder dubbelt så många installerade funktioner, trots att kablaget kan minskas med över hälften.

Åtta bitars processorkraft kan tyckas lite, men det duger gott för att styra inställningen av exempelvis förarstolen, vindrutetorkarna, värmen, stereon och belysningen. Speciellt som styrkretsen har en ny listigt konstruerad Can-modul som ger mycket goda realtidsegenskaper.

Intressant är också flashminnet som gör att gamla funktioner enkelt kan uppgraderas på bilverkstaden, medan nya funktioner successivt kan läggas till.

Tanken är att Motorola skall ha en komplett familj 8-bitars styrkretsar, med Can-modul och lite olika minneskapacitet, ute på marknaden redan nästa år. Priset för kretsarna kommer att ligga mellan 2 och 8 dollar.

Anna Wennberg

Motorola är den överlägset största leverantören av 8-bitars styrkretsar. Tillväxten är dock störst hos SGS-Thomson, Philips, Hitachi och Microchip, som samtliga ökade sin omsättning i denna nisch med mer än 45 procent mellan 1994 och 1995. Noteras bör att siffrorna för företagens marknadsandelar varierar avsevärt mellan olika analysföretag.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)