FFV Testsystems har lanserat ett Windowsbaserat verktyg för test av kort och system. Verktyget återanvänder redan utvecklade testelement som kopplas ihop i sekvenser för att passa tillämpningen.
Vid första anblicken ser FFV Testsystems nya programvara för kort- och systemtester ut att vara en direkt konkurrent till program som LabWindows från National Instruments eller VEE från Hewlett-Packard. Men det vill Michael Strålfors som är utvecklingschef på FFV Testsystems inte hålla med om.
- Den situationen finns bara när vi säljer programvaran direkt. Oftast utvecklar vi kompletta testsystem åt kunderna, berättar han.
Dessutom anser Michael Strålfors att TS600T är flexiblare och därför bättre på att hantera komplexa problem än konkurrenternas produkter.
TS600T bygger på den äldre programvaran TS600. Och även om skillnaderna kan tyckas små har mycket hänt under ytan. Det nya programmet är utvecklat för persondatorer med operativsystemen Windows NT eller Windows 95 och inte för unixbaserade arbetsstationer som föregångaren. Och så har FFV infört något som kallas "komponenter" eller "binära objekt".
Det innebär att delar av programmet, exempelvis olika typer av tester, kompileras en gång för alla när de är uttestade och bevisligen fungerar. De kompilerade delarna, komponenterna, har ett standardiserat gränssnitt så att de kan kopplas ihop i lämpliga testsekvenser. Det hela liknar det sätt på vilket man programmerar i Visual Basic.
TS600T är inget färdigt programpaket. Tvärtom, det kommer att utvecklas efter kundernas behov. Flera tillägg utlovas till våren, bland annat boundary scan och en digitaltestare upp till 50 MHz. Dessutom kommer programmet i en version för arbetsstationer.
Program i fyra nivåerProgramvaran är hierarkiskt uppbyggd. Överst ligger testövervakaren, som också utgör gränssnittet mot användaren. Härifrån styrs alla tester och användargränssnittet kan utformas på olika sätt beroende på vem som ska köra testerna och vad man vill göra med resultaten.
I det enklaste fallet utförs alla tester automatiskt och operatören får bara veta om testet blev godkänt eller underkänt. För att spara tid kan testet avbrytas så fort någon parameter ligger utanför gränsvärdet.
Alternativt kan programmet köras i ett manuellt läge och resultatet visas på skärmen. Detta arbetssätt passar bättre när man håller på med utveckling eller felsökning.
Från testövervakaren går det också att sätta brytpunkter och exekveringsvillkor. Gränsvärdena hämtas från en databas, där också testresultaten lagras. Databasen kan vara lokal eller delas av flera provplatser. Det går också att koppla ihop programmet med system för produktionsstyrning.
Testövervakaren styr olika testplaner. Det är dessa som bestämmer vilka tester som ska köras och i vilken ordning. Det går att ha flera testplaner igång parallellt så länge instrumenten räcker till.
- Man kan exempelvis mäta på sändaren och mottagaren samtidigt i en basstation. På så sätt kortas testtiden, förklarar Michael Strålfors.
Själva programmeringen är enkel och kan antingen göras med ett grafiskt programmeringsverktyg eller med en vanlig ordbehandlare.
Byggs med komponenterUnder testplanerna finn ett testbibliotek som innehåller själva testerna. Biblioteket programmeras i ett standardspråk som C, C++ eller Basic. När ett nytt test är utprovat kompileras det och läggs till i biblioteket. Testet betraktas som en komponent, och den programmering som görs i testplanen består i att koppla ihop testerna till sekvenser.
I botten av systemet ligger drivrutinerna som kommunicerar med instrumenten. Det kan vara GPIB-instrument, VXI-system anslutna via VXI- eller MXI-bussen eller vanlig seriekommunikation på RS232.
Att ta fram drivrutiner är tidsödande och för den som inte har allt för tidskritiska tillämpningar så går det att konvertera färdiga drivrutiner till LabWindows liksom HP VEE.
- För många tillämpningar är dock de färdiga drivrutinerna för långsamma, förklarar Michael Strålfors.
- Det kan till exempel vara så att drivrutinen skickar om alla inställningar till instrumentet trots att bara en parameter ska ändras. Då är enda alternativet att skala bort allt onödigt för att öka hastigheten.
Per Henricsson