JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lättare jämföra inbyggnadsprocessorer

Nästa år kommer nya testmetoder för inbyggnadsprocessorer från konsortiet EEMBC som kan ersätta den föråldrade och ofta missvisande Dhrystone Mips.

För PC-processorer finns en uppsjö av tester som på olika sätt mäter datorns prestanda. Men för inbyggnadsprocessorer är det fortfarande Dhrystone Mips som är det förhärskande testet. Det är en metod som inte säger så mycket om processorns prestanda i en verklig miljö.

För att få fram mer rättvisande testmetoder för inbyggnadsprocessorer har den amerikanska tidskriften Electronic Design News, tagit initiativ till EEMBC, EDN Embedded Microprocessor Benchmark Consortium. Alla de stora processortillverkarna finns med och de första resultaten kommer förhoppningsvis under nästa år.

EEMBC planerar att ta fram ett antal olika tester som förutom prestanda också kan mäta kodstorlek och effektförbrukning. Testerna ska anpassas för olika tillämpningar som konsumentprodukter, datanät, telekommunikation, kontorsutrustning liksom bilelektronik och industriprodukter.



Regler för test


För att minska risken för "fusk" så blir varje test omgärdat med regler för hur det ska utföras.

Idag är Dhrystone Mips den allenarådande testmetoden. Det är en över tio år gammal metod som ursprungligen togs fram för att kunna göra jämförelser med Digitals VAX-datorer. En Dhrystone Mips ska alltså motsvara en VAX Mips.

Men Dhrystone har flera svagheter. Det mäter i princip bara heltalsprestanda genom att snurra igenom ett antal loopar i en liten programsnutt som upptar mindre än 4 kbyte.

Det gör testet okänsligt för storleken på det interna cacheminnet så snart det är större än 4 kbyte. Följaktligen ger en långsam extern minnesbuss heller inget utslag.

Ytterligare en svaghet är att det inte finns några regler för hur testet ska genomföras. Koden är skriven i ett högnivåspråk som C och det står processortillverkaren fritt att välja kompilator. Det finns också alla möjligheter att pressa upp resultatet genom att för hand optimera den kompilerade koden.

Ytterligare ett sätt att tumma på sanningen är att inte ange vilken version av Dhrystone som använts. Vanligast idag är version 2.1 men man kan ibland se resultat enligt 1.1 som ger cirka 10 procent bättre prestanda än 2.1.

Som avskräckande exempel kan man ta Intels DX2, 66 MHz, som kan uppvisa allt från 17 till 37 Dhrystone Mips beroende på hur testet utförts.

Per Henricsson

Mer information om EEMBC finns på www.eembc.org.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)