Nu blir det lättare att ställa de rätta miljöfrågorna till underleverantörerna. IVF har tagit fram ett upphandlingsverktyg för inköpare och konstruktörer som tar miljön på allvar.
Elektronikleverantörerna får fler och fler frågor om miljö. Frågorna varierar mycket - någon vill veta om ISO 14000 är på gång, andra om det finns beryllium i produkterna en tredje undrar över utfasningen av kadmium.
För att spara en del av den tid som krävs för att fundera över frågor och svar har Esab, Siemens Elema, ABB, Elfa, Nokia, Ericsson, Naturvårdsverket, IVF med flera gått samman om ett upphandlingsverktyg.
Det ska sättas i händerna, eller snarare i datorn, hos komponentingenjörer, konstruktörer och inköpare för att hjälpa dem att ställa de rätta frågorna om de material som ska ingå i egna och andras produkter, såväl elektroniska som elektriska.
Verktyget, Eco Purchaser, blir färdigt i början av november och Carl Gunnar Bergendahl på IVF kan meddela att första frågan kommer att handla om miljöledning och miljöcertifiering. Leverantörerna blir också ombedda att kryssa för om produkterna innehåller arsenik, aromatiska kolhydrater, asbest, benzotriazole eller något annat av ett tjugotal giftiga ämnen som finns på den lista IVF ställt samman.
Inte lätt att utvärderaListorna över frågor och krav ska finnas i digitala versioner så att de kan skickas med e-post.
Men frågorna är inte allt. Svaren ska också utvärderas, och det är inte alldeles lätt.
För att underlätta så erbjuder IVF kurser, fyra stycken till att börja med. Första kursen går i Göteborg med start 6 november och har 30 platser.
- Vi har redan fått intresseanmälningar, rapporterar Carl Gunnar Bergendahl.
Att det blir fler kurser är inte uteslutet.
Var ribban för miljöarbetet ska ligga svarar dock varken seminarium eller upphandlingsverktyg på. Det får företagen bestämma själva.
- Verktyget ska rensa upp i miljöarbetet, säger Carl Gunnar Bergendahl.
KL