- Vi har lagt ner tillverkningen för att vi inte klarar EMC-kraven. Det säger Björn Forssberg på TR Electronic. Han är kritisk till reglerna för EMC som han anser är diffusa och flummiga.
- Vår tillverkning är för liten att vi skall kunna anpassa den till EUs EMC- direktiv, säger Björn Forssberg. Han är VD och ensamägare av TR Electronic i Täby.
TR Electronic har fem anställda och en omsättning på 15 miljoner. Man är i första hand återförsäljare av roterande och linjära lägesgivare från Tyskland. Fram till i år har TR också haft en egen tillverkning av intelligenta anpassnings- och visningsenheter.
Flummiga reglerVid årsskiftet, då EMC-reglerna blev tvingande, beslutade Björn Forssberg att lägga ner tillverkningen. EMC-reglerna säger att elektrisk och elektronisk utrustning inte får störa annan elektronik samt att apparaterna skall vara tåliga mot ett visst mått av inkommande störningar. Björn Forssberg är kritisk till EMC-reglerna.
- De är flummiga. Ingen kan riktigt säga vad som gäller. Vi har talat om saken med våra kunder och med andra agenturföretag liknande oss. Alla verkar osäkra. Även Semko erkänner att det finns gråzoner.
- Stora företag som ABB och Volvo kräver att allt de köper skall vara CE-märkt. Men om det inte finns några alternativ, då köper de omärkt utrustning ändå, säger Björn Forssberg och erkänner att han sålt även efter årsskiftet, "för att göra slut på lagret".
- Vi lät testa dem hos Semko och de klarade inte kraven, vilket faktiskt överraskade oss. Det innehåller inga särskilt störande komponenter. Både frekvensomriktare och mobiltelefoner stör betydligt mer.
Elektronikkonstruktören Ingvar Kreft på TR ligger bakom visningsenheten. Han har vidareutvecklat enheten under snart 15 års tid. Den är moduluppbyggd. Med hjälp av små elektronikkort och ny programvara får den nya funktioner. Enheten är byggd med dubbelsidiga hålmonterade mönsterkort.
Under årens lopp har visningsenheten gjorts i ett 50-tal versioner, bland annat åt stora företag som ABB, Volvo och Bofors. Volymerna är små, högst 100-150 stycken tillverkas per år.
Det går att plocka ihop ett PLC-baserat system med samma funktioner, men då blir kostnaden för kunden tre gånger så stor, hävdar Björn Forssberg.
- För oss innebär det inga större problem att lägga ner tillverkningen. Men jag undrar hur andra mindre elektronikföretag gör.
Utvecklas hela tidenDag Björklöf, chef för Semko EMC Center, säger att det inte är så vanligt att företag lägger ner produkter på grund av EMC-kraven. Oftast går det att fixa en produkt så att den uppfyller kraven.
- Det vanligaste är att man inte tänker på jordning och skärmning när systemet konstrueras.
- Men visst förekommer det att produkter tas ur produktion. Oftast är det då frågan om äldre utrustning, som skulle behöva en genomgripande konstruktionsförändring för att klara EMC-kraven.
- EMC-direktivets regler är egentligen förhållandevis enkla. Däremot kan tolkningen av reglerna upplevas som diffusa. Speciellt som det hela tiden sker förändringar, allt eftersom man får erfarenhet av att tillämpa regelverket och genom att standarden hela tiden nyutvecklas och revideras.
Dag Björklöf förstår att det är ett dilemma för småföretagare att även apparater som tillverkas i små serier måste CE-märkas.
- Men det vore ju orimligt om kraven skulle anpassas efter antalet tillverkade produkter eller efter tillverkarens omsättning. En tröst är att reglerna är desamma för alla.
Han menar att en bättre utväg i stället vore att försöka ge någon form av stöd till små elektronikföretag, som behöver hjälp för att anpassa sina produkter till de nya EMC-reglerna.
- Det har ju bland annat Nutek gjort genom att låta ta fram en kokbok för elektronikkonstruktörer och genom att backa upp Nyhetsbrevet, som bland annat spridits i Elektroniktidningen.
Mats Udikas
Hur har du som tillverkar elektronik i små serier gjort? På vilket sätt har du anpassat och testat dina system så de kan CE-märkas? Vi vill gärna ha synpunkter, tel 08-796 66 70. Brev, fax eller epost går också bra.
Redaktionen