Instrumenttillverkarna har i vissa avseenden missat att anpassa sina testinstrument för produktion av radiobasstationer.
Det hävdar man på Ericsson Test Competence Center i Gävle, som arbetar med att utveckla effektiva mät- och testmetoder för hela Ericssonkoncernen.Av tradition har test- och mätföretagen utvecklat sina nya instrumentgenerationer för att i första hand klara utvecklings- och konstruktionsarbete, där prestanda och mätnoggrannhet är de viktigaste parametrarna. Först därefter anpassas instrumenten för produktionstest, där snabbhet och låg kostnad är faktorer som tillkommer.
Således är arkitekturen redan fastställd när instrumenten för produktionstest skall utvecklas. Men det är något som Ericsson nu försöker ändra på genom att på ett tidigt stadium samarbeta med ett antal stora instrumenttillverkare.
Radiobasstationer och mobiltelefoner är de områden där Ericsson driver på hårdast. Testkraven är speciellt hårda när det gäller produktion av basstationer.
GPIB är hopplöst långsamt- Idag måste vi tillföra en hel del egenutvecklad hårdvara i våra testlösningar på grund av bristande prestanda i instrumenten. Det är oerhört resurskrävande och dyrt, menar Peder Malmlöf på Ericssons testkompetenscenter i Gävle.
- Istället vill vi påverka instrumenttillverkarna så att de ger oss det vi behöver. Vi vill till exempel ha ett snabbare kommunikationsgränssnitt. GPIB- bussen är idag hopplöst långsam och närmast ett hinder i våra testlösningar.
En dataöverföringshastighet på minst 100 Mbyte/s skulle innebära att instrumentets råmätdata direkt kan laddas ner i egenutvecklade program. Det i sin tur skapar möjligheter att utveckla nya mätmetoder med säkrare felutpekning och snabbare testsekvenser. Eftersom basstationer testas i flera undernivåer innan sluttest ser man också möjligheter att kunna ersätta vissa traditionella tester med nya metoder och därmed spara tid.
Traditionell radiomätning i form av sändar- och mottagartest tar normalt lång tid. Därför har man i Gävle under flera år utvecklat nya radikala mätmetoder. Vilka metoder det rör sig om vill man däremot inte gå in på eftersom det handlar om strategiskt viktigt konkurrensverktyg.
- Vi kan se att basstationernas kostnad, prestanda, kvalitet och leveranstid är beroende av den testteknik vi använder, säger Niclas Keskitalo, ansvarig för Ericsson Test Competence Center.
Ericsson är utan jämförelse världens ledande basstationsleverantör av alla förekommande system, med en marknadsandel på 40 procent. De spektrumanalysatorer, generatorer och effektmätare som ingår
i Ericssons testsystemen måste därför klara standarder från GSM till WCDMA, som är grunden för tredje generationens mobiltelefoni.
Den största utmaningen är att utveckla testlösningar för just WCDMA, då bandbredden är hela 5 MHz. För att snabbt kunna mäta hela spektrumet med hög tillförlitlighet krävs en bredbandig sampling med mycket hög dynamik.
- Det ideala instrumentet kan digitalisera hela RF-signalen direkt, men ett sådant instrument finns ju inte. Tektronix har kommit längst med sin relatidsspektrumanalysator 3086, som kan sampla 30 MHz. Men vi skulle gärna se instrument med än högre bandbredd, säger Peder Malmlöf.
AD-omvandlaren är flaskhalsen i dessa instrument. Omvandlingshastigheten måste vara extremt hög samtidigt som bruset måste hållas lågt. Trots detta är ambitionen hög hos testteknikgruppen på Ericsson.
- Målet är att ha en burk som klarar alla system och mäter hela spektrumet momentant, så att vi enbart behöver utveckla ny programvara för våra tester, säger Peder Malmlöf.
Thomas Hedlund