JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wind River och ISI konkurrerar med realtids-OS på ny jättemarknad

Både Integrated Systems Inc, ISI, och Wind River uppger sig vara störst på marknaden för realtids-operativsystem. Och båda hoppas få sina operativsystem i en framtida Internetapparat.

- Vi är störst i världen på realtids-OS, hävdar Jerry Fiddler, styrelseordförande och grundare av Wind River Systems.

- Vårt företag är nästan dubbelt så stort som Wind River, säger ISIs marknadsföringschef Nathan Pendleton. Vårt operativsystem pSOS är nästan lika stort som Wind Rivers VxWorks, och de senaste två kvartalen tror jag att vi har gått om dem i försäljning.

Ord står mot ord. Vem som har rätt är svårt att utröna. Konstateras kan bara att både ISI och Wind River växer så det knakar. Deras marknadsförare pratar om fyrtioprocentiga försäljningsökningar.

Men egentligen är det inte mot varandra de måste slåss hårdast; endast i 20-25 procent av fallen konkurrerar de, enligt ISI.

Den största konkurrenten är istället kundernas egna operativsystem. Än så länge använder 60 procent av konstruktörerna ett operativsystem utvecklat av det egna företaget.

- Men det kommer att ändras snabbt, tror ISIs VD David St. Charles när Elektroniktidningen träffar honom i Kalifornien.

32-bitarsprocessorer blir allt vanligare i inbyggnadskonstruktioner och de är helt enkelt för komplicerade för att varje systemtillverkare ska kunna utveckla egna operativsystem. Dessutom kommer nya modeller i ett allt högre tempo.

Internet och idén om en framtida Internetapparat ser både ISI och Wind River som en expansiv marknad för sina realtids-OS. Det gäller både personsökare och TV- apparater med inbyggd Internetanslutning, såväl som kontorsutrustning som fjärrstyrs via nätet.

- VxWorks har redan anpassats till Java, avslöjar Jerry Fiddler på besök i Stockholm. Av vem kan jag inte avslöja ännu och inte heller när det blir en produkt.

- Men det fungerar verkligen! fortsätter han entusiastiskt.



Personsökare för Internet


ISI har kontakter med japanska hemelektroniktillverkare som vill använda operativsystemet i personsökare och TV-apparater med inbyggd PC-funktionalitet.

- Om arton månader finns personsökare för Internet i produktion, tror ISIs VD David St. Charles. Och flera av dem kommer att använda vårt operativsystem.

Han ser inte Internetapparaten som en persondator med reducerad funktionalitet, utan som en helt ny produkt.

- Den japanska konsumentelektronikindustrin vill ha en idiotsäker internetburk. En knapp, inte mer!

- Om vi verkligen vill göra nätet tillgängligt för vanligt folk, så måste det vara enkelt att koppla upp sig. Idag vet 95 procent av amerikanerna inte vad Internet är, och om vi ska kunna locka dem måste apparaten vara enkel.

Jerry Fiddler ser tvärtemot företagen som de stora köparna av Internetburkar.

- Folk kommer inte att springa iväg och köpa Internetdatorer för att ha hemma. Möjligen om apparaten blir liten nog att bäras i handen.

- Den stora tillämpningen tror jag blir i interna företagsnät, där de anställda sitter vid nätverksdatorer i stället för persondatorer.

- En annan möjlighet är att Javaboxen blir svaret på digital-TV-boxen, som ju inte sålt så bra. En interaktiv apparat med Internet, digital-TV och andra funktioner.

Mikael Zackrisson



Integrerade utvecklingshjälpmedel


ISIs operativsystem pSOS är en beprövad produkt, redan 1982 lanserades den första varianten. Med åren har pSOS byggts in i många konstruktioner inom bland annat telekom, bil- och konsumentelektronik. Stora kunder är Philips, Mercedes, Volvo, Alcatel och japanska dataspelstillverkaren Sega.

pSOS ingår numera i pSOSystem, som är en hel familj utvecklingshjälpmedel för konstruktion av realtidssystem. Till skillnad från Wind River gör ISI inte enbart realtids-OS, utan också hjälpmedel för konstruktion av styr- och kontrollsystem.

VxWorks lanserades 1987 och integrerades i höstas i utvecklingsmiljön Tornado. I Tornado sköter en speciell server kommunikationen mellan värd- och målsystem, vilket gör att konstruktören slipper tänka på det. Han eller hon väljer bara gränssnitt.

Arkitekturen i Tornado är helt öppen, vilket gör det lätt för andra företag att bygga egna moduler och plugga in dem. En finess är att det finns en direkt koppling till Wind Rivers hemsida, ftp-server och användargrupper. Man kan också direkt rapportera fel till Wind Rivers supportcenter i Frankrike.

Både VxWorks och pSOS är helt skalbara, så man kan minimera operativsystemet i minneskänsliga tillämpningar. Bägge stödjer en mängd processorer såsom PowerPC, Mips, Coldfire, x86 och i960.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)