Vem har sagt att automationstillverkarna inte använder gemensamma standarder? När det gäller montaget så är det definitivt DIN-skenan som gäller.
Tidreläer, plintar, I/O-enheter, PLC-system, motorstyrningar, datorer. Nästan all slags utrustning för automation, styrning och övervakning finns för montering på 35 mm DIN-skena med hattprofil.
Varför den här montagetekniken dominerar är väl uppenbart. Det gör installation och service mycket enklare. Kostnaden är försumbar. Meterpriset för DIN-skenor ligger under femtiolappen.
Mindre enheter som reläer och annat är det bara att snäppa fast. Större PLC- enheter och datorer säkrar man helst också med att dra i ett par skruvar.
Utbudet av utrustning för montering på DIN-skena är som sagt stort. Under en kort rundvandring på Scanautomatic samlade vi snabbt ihop en bred provkarta och monterade upp på redaktionens egen DIN-skena.
DIN-skenan är en riktig doldis i automationssammanhang. När den används som mest effektivt syns den inte alls. Precis som på vår bild.
Mats Udikas
1Mitsubishi 40MR-ES. Komplett PLC med 30 digitala in- och utgångar.
2Alfa-Laval 200-OB16. I/O-enhet med 16 digitala in- och utgångar för 3-tråd.
3Omron H3CR-A. Tidrelä med multifunktion. Arbetsområde 0 s - 400 tim.
4 Relämodul från Optimised Control, Östergrens Elmotor. Enhet med 8 reläutgångar för CAN-bussen.
5Mjukstartare från Carlo Gavazzi Electromatic. Klarar upp till 600 VACrms och 8 A.
6 Festo IPC. x86-baserad industridator. Plats för 8 datormoduler.