I förra veckan avhölls The Nordic Matlab Conference, en konferens för Matlabanvändare i hela Norden. Drygt 250 personer hade lockats till Norra Latins konferenscentrum i Stockholm, varav 150 från industrin och resten från universitets- och högskolevärlden.
- Andelen industrifolk är större än vi räknat med, kommenterar Svante Littmarck, VD för Matlabs svenske distributör Comsol.
Inom signalbehandling, styr- och reglerteknik har Matlab sina främsta anhängare. Programmet, som utvecklats av företaget The Mathworks i USA, används bland annat på Ericsson, ABB och Volvo.
Styrkan i Matlab är möjligheten att snabbt och enkelt kunna göra omfattande beräkningar med bra grafikstöd. Kopplingarna till verkliga implementationer har dock tidigare varit svaga. Exempelvis har man varit hänvisad till Matlabs egna programmeringsspråk.
Nyligen släpptes dock en C-kompilator, med vars hjälp det går att utveckla kod i Matlab för direkt kompilering till processorer i inbyggda system.
250 000 användare i Norden
Matlab är mycket spritt. I Norden finns runt 250 000 användare, varav 100 000 på högskolor och universitet. Matlab bygger på ett grundprogram till vilket man kan koppla simulatorn Simulink och en eller flera av ett trettiotal tillbehör kallade verktygslådor (toolboxes). Sådana finns för allt från grundläggande styr- och reglerteknik till digital signalbehandling, fuzzy logic, neuronnät och bildbehandling.
Flera av programmets delar har faktiskt utvecklats i Sverige. Linköpingsprofessorn Lennart Ljung har författat flera verktygslådor, framför allt för reglerteknik. Hans senaste skapelse, System Identification Toolbox, används för att bygga en modell av en process utgående från uppmätta in- och utsignaler.
Nyligen lanserades också den svenske distributören Comsols egna stolthet, verktygslådan PDE, Partial Differential Equations. Detta tilläggsprogram används för att definiera, lösa och visualisera partiella differentialekvationer.
Adam Edström