Japanska Anritsu ska ta över Ericsson Telecoms tillverkning av linjekortsreläer. En ny fabrik startar troligen någonstans söder om Stockholm. De 70 anställda i reläproduktionen vid Ericssons huvudfabrik vid Telefonplan följer med i flytten.
- Vi siktar på att omsätta en kvarts miljard på lite sikt, säger Kjell Axelsson, VD för Anritsus svenska bolag.
Han hoppas att den nya fabriken ska komma igång till 1 april. Just nu letar man efter en lämplig lokal. Fabriken får världsansvar för ett antal olika relätyper.
- Viss tillverkning kommer att flyttas hit från Japan, andra delar kommer att flyttas härifrån, kommenterar Kjell Axelsson.
Anritsu-teknik
Anritsu är en stor och välrenommerad tillverkare av komponenter, mätinstrument, informations- och kommunikationssystem. Företaget är börsnoterat i Tokyo. Olika fonder i Sumitomosfären är största delägare. I Europa finns tillverkning och utveckling av mätinstrument i Storbritannien.
Att just Anritsu blev köpare är inte särskilt överraskande. Vissa av de reläer som Ericsson hittills tillverkat utnyttjar teknik som är licensierad från det japanska företaget. Ericsson har sedan länge varit storkund på såväl komponent- som instrumentsidan.
I Sverige har Anritsu hittills bara haft ett försäljningsbolag. Detta har dock vuxit snabbt sedan starten 1994 och har idag ett tjugotal anställda. Nyligen öppnades också en filial i Norge.
Med den nya fabriken får Anritsu helt plötsligt en personalstyrka på mellan 100 och 110 personer i Sverige. Och planer finns på vidare expansion.
- Vi har storslagna idéer, säger Kjell Axelsson utan att vilja beskriva dem närmare.
Mönsterkortsfabrik till salu
Ericsson Telecom börjar nu förverkliga planerna på att koncentrera sig på kärnverksamheten. Allt som inte har direkt med telekomutrustning att göra ska säljas. Relätillverkningen, som hittills huserat i Huvudfabriken är bara en blygsam början.
Nästa steg blir att hitta köpare till skåptillverkningen i Hägersten och plastfabriken i Kristianstad. Dessa två fabriker sysselsätter tillsammans drygt 1 000 personer. Svenska Dagbladet uppger att även mönsterkortsfabriken i Norrköping är ett av försäljningsobjekten. En mindre del av denna är redan såld.
Att sälja fabriker i drift är dock inte helt lätt. Lars Wiklund, personaldirektör i Ericsson poängterar att köparna måste visa att de kan leverera till Ericsson även framöver, och att det är viktigt att personalen får följa med i köpen.
Adam Edström