Bättre kunskaper om produktion och produktanpassning liksom pressade inköpspriser på komponenter ska göra Ericssons mobiltelefoner lönsamma igen. Det är budskapet när kontraktstillverkaren Flextronics tar över större delen av produktionen.
- Vi har under fyra år kunnat leva upp till deras förväntningar annars hade vi inte varit aktuella idag, säger han.
En annan viktig orsak är att Flextronics snabbt kan komma upp i produktionskapacitet i fabriker på de marknader som Ericsson är intresserade av.
- Det innebär att vi kan distribuera telefonerna till Ericssons slutkunder utan att behöva ha mellanlager, säger Ronny Nilsson.
På finska Elcoteq, som idag tillverkar mobiler år Ericsson, kan man inte leva upp till de kraven och får inte sitt kontrakt förlängt.
- Vi har inte all den service Ericsson sökt i alla regioner, i alla fall inte i tillgänglig kapacitet, säger Christer Härkönen som är vd för Elcoteq Communication Network Equipment.
Kontraktet mellan Ericsson och Flextronics beräknas vara värt mer än det kontrakt på 300 miljarder kronor över fem år som kontraktstillverkaren skrev med Motorola i våras.
Flextronics tar över Ericssons mobiltelefonfabriker i Linköping, Brasilien, Malaysia, Storbritannien och USA samt distributionscentret utanför örebro. Dessutom kommer företagets konstruktörer att jobba tillsammans med Ericsson med att konstruera telefoner som är lättare att tillverka.
- Sådana samarbeten har vi redan med flera av våra kunder och det fungerar bra, säger Ronny Nilsson.
Hur fabrikerna ska överlåtas från Ericsson till Flextronics är inte klart.
- Det blir lite olika lösningar på olika ställen och alla detaljer och tidsplaner är inte färdiga för någon av platserna, säger Ronny Nilsson.
Personalneddragningarna i Linköping sker enligt honom inte på uppdrag av Flextronics utan baseras på Ericssons egna beräkningar på hur mycket personal som behövs i fabriken.
Den största delen av mobiltelefonproduktionen kommer att förläggas till lågprisländer utanför Europa.
- Det är bara för de mest tekniskt avancerade produkterna som kräver närheten till Ericssons ingenjörer som kan tillverkas i här i Sverige, säger Ronny Nilsson.
De allra billigaste telefonerna kommer i fortsättningen att tillverkas av företagen Arima och GVC i Taiwan. De kommer till skillnad från Flextronics även att få ansvaret för att konstruera telefonerna från grunden.
GVC har sedan 1999 ett eget sortiment av GSM-telefoner. Under förra året tillverkade de enligt egna uppgifter en miljon telefoner som marknadsfördes under eget varumärke i Taiwan och under andra varumärken på övriga marknaden. För Ericsson blir det enligt företagets talesman förmodligen aktuellt att ta fram en ny modell.
Jonas Ryberg