- Vi kan stänga gapet mellan de traditionella komponenttillverkarna och tillverkningsindustrin, säger Tord Wingren som ska leda det nya bolaget.
Idag erbjuder bland annat Agere, Analog Devices, Philips och Infineon mer eller mindre kompletta kretslösningar för den som vill tillverka en mobiltelefon.
- Det komponenttillverkarna inte riktigt klarar av är systemlösningarna. Vi är ju erkänt duktiga på att leverera systemlösningar som är kompatibla med näten och dessutom är vi är med och driver standardiseringsfrågor.
Också amerikanska Motorola har börjat licensiera sin mobiltelefonteknik till andra tillverkare men valt att behålla verksamheten inom moderbolaget.
- Vi kommer att vara ganska unika med att vara ett separat bolag som går ut och erbjuder det här, säger Tord Wigren.
Det nya bolaget bildas med utgångspunkt i Ericssons teknikutvecklingsenhet i Lund och får cirka 800 anställda, de flesta inom forskning och utveckling. Personal kommer också att finnas på de kontor som Ericsson redan har i England, USA och Japan.
Tord Wingren tror utvecklarna kommer att uppskatta den nya organisationen.
- Jag tror att det kommer att bli positivt för teknikerna som tidigare suttit ganska långt från slutprodukten. Nu kommer de närmare marknaden och får ett större inflytande över sitt jobb.
Meningen är att det ska komma in ett mer affärsmannamässigt tänkande redan på utvecklingsstadiet och att fler olika tekniska lösningar ska kunna tas fram.
Förmodligen kommer vi att få se telefoner under Ericssons varumärke även utan Sony i framtiden.
- Vi erbjuder kvalitetslösningar och jag tror att tillverkarna kommer att vilja sätta även vårt varumärke på sina produkter, säger Tord Wigren.
Jonas Ryberg