JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samarbete ger bättre produktion för alla

Lönar sig för allt från BGA-kapslar till blyfritt

Problem kring kapsling, komponentmontering och tillförlitlighet är inte konkurrensutsatta och lönar sig att lösa tillsammans. Det hävdar Ruben Bergman, grundare av en samarbetsorganisation som rymmer flera tungviktare inom telekomindustrin.
I dessa tider av lågkonjunktur och allt mer omfattade varsel ökar företagens intresse för att samarbeta.

- Samarbete ligger rätt i tiden. När det ekonomiska läget kärvar inser företagen ännu tydligare att de har mycket att vinna på att försöka lösa problem tillsammans. De har inte tid och råd att utveckla saker på egen hand, säger Ruben Bergman.

Enligt honom finns det många frågor som inte är konkurrensutsatta och som företag tjänar på att jobba ihop om.

Som vd och grundare av den internationella organisationen HDPUG, High Density Packaging User Group, har han lång erfarenhet av just detta.

Grund hos Ericsson

Historien om HDPUG tar faktiskt sin början i Sverige, närmare bestämt hos Ericsson. För omkring tolv år sedan jobbade Ruben Bergman med teknikfrågor på Ericsson och ansvarade för kontakten med olika komponentföretag.

Han insåg snart att kapslingskvalitet och tillförlitligheten hos mönsterkort och monterade komponenter är frågor som inte är speciellt konkurrensansatta.

- Jag startade därför en informell samarbetsgrupp med andra företag kring de här frågorna. Företagsledningen var mycket förstående inför tanken om att samarbeta med andra, säger han.

Grundtanken var att det lönar sig för företag att samarbeta kring gemensamma, grundläggande problem.

- Men efter några år insåg jag att om samarbetet verkligen skulle kunna få något genomslag med arbetet vi sysslade med måste vi bilda en formell organisation.

För nio år sedan begärde han därför avtalspension från Ericsson och grundade HDPUG.

- I vårt första framgångsrika projekt testade vi tillförlitligheten hos BGA-kapslar. När vi märkte att det fungerade bra att jobba ihop, gick vi vidare till med att bland annat pröva CSP-kapslar och karakterisera tillförlitligheten hos kretskort med nya komponenttyper.

"Kafferast" för företag

Förutom de egna projekt som man driver är tanken att HDPUG ska vara en mötesplats för folk inom branschen.

- Vi vill skapa en gemensam "kafferast" för medlemsföretagen där de kan berätta om olika problem som de vill lösa. På så sätt träffar man andra som har liknande problem eller kanske har en bra lösning och därmed uppstår nya samarbetskoalitioner.

En förutsättning för att samarbetet mellan företag ska lyckas är att skapa en bra atmosfär. Enligt Ruben lyckas man med det genom att knyta till sig personer som verkligen har ett intresse för att samarbeta. Det är även viktigt att företagen har rätt kompetens, så att de kan bidra med värdefull erfarenhet och inte bara finansiellt.

- Man måste se möjligheterna i de frågor man arbetar med och inte fokusera på svårigheterna. Dessutom ska man aldrig säga nej omedelbart till någonting samt våga ta kontrollerade risker.

HDPUG är inte en standardiseringsorganisation som IPC eller Jedec. De sistnämnda jobbar under lång tid med att granska och standardisera testmetoder och tillverkningsprocesser.

- Vi har möjlighet att arbeta snabbare och mer flexibelt. Vi kan pröva nya idéer och ta fram koncept och resultat som kan användas som underlag till standardiseringsorganisationernas beslut.

USA har svängt

När HDPUG började för ungefär tio år sedan var företagens förutsättningar för att samarbeta i USA ganska dåliga. De starka antitrustlagarna gjorde att företagen undvek att prata med varann av rädsla för att anklagas för kartellbildning och prissamarbete.

- Idag är det däremot ett fantastiskt samarbetsklimat i USA, det kan knappast bli bättre. Företagen har verkligen förstått hur mycket de har att vinna på att jobba ihop.

Ruben anser att samarbetsklimatet i Europa i sin tur kan klassas som ganska bra. Företagskulturen i Japan skiljer sig ganska mycket från USA och Europa och där krävs det lång tid för att bygga upp relationer. De fungerar dock utmärkt när de väl är etablerade.

HDPUG drar i gång sitt första projekt i Japan inom några veckor. Man ska titta på halogenfria alternativ inon elektronik, vilka material som finns och vilka motiv som kan ligga till grund för industrin att utveckla halogenfria produkter.

Annars är omställningen till blyfri produktion en av de frågor som HDPUG jobbar som mest intensivt med för närvarande. Man testar bland annat olika lodalternativ och hur de påverkar tillförlitligheten och infrastrukturen.

- Min personliga uppfattning är att arbetet inom det kemiska området kommer att öka, miljöfrågorna får allt större betydelse.

Forskarna upptäcker att alltfler ämnen har negativa effekter på människan och miljön. Därför måste företagen arbeta förebyggande med att öka sin kunskap inom området.

- Genom att fokusera på detta har vi kapacitet att ersätta eller ta bort de ämnen som används idag och som kan komma att förbjudas längre fram.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)