Mindre och billigare än föregångaren. Med sin andra generations Bluetooth-moduler närmar sig Ericsson marknadens förväntningar när det gäller pris och prestanda för Bluetooth. Foto: Ericsson |
På, och i, LTCC-substratet (Low Temperature Co-fired Ceramics) som mäter 10,5 x 15,5 x 2,1 mm har Ericsson lyckats klämma in allt som behövs för en blåtandslösning utom antennen. Konstruktörerna har heller inte gjort avkall på funktionaliteten för att få ned priset och storleken på modulen.
- Paketet är byggt för att klara alla Bluetooth-profiler och kommunikation från punkt till multipunkt, säger Stefan Molin som är marknadschef för Bluetooth på Ericsson Microelectronics.
I dag har Ericsson lagt in all mjukvara upp till HCI i ett flashminne som är samkapslat med basbandskretsen. I kommande versioner är det meningen att även programvara på högre nivå ska kunna lägga in.
- I och med att det är en modul och minnet bara är samkapslat är det möjligt att välja storlek mellan 4, 8 och 16 Mbit, säger Stefan Molin.
Basbandskretsen är byggd kring en ARM7-processor och Ericssons egen protokollstack. Den digitala delen av modulen är utförd i vanlig CMOS medan de analoga delarna är gjorda i en RFCMOS- eller BiCMOS-process.
Förhoppningen är att priset på den nya modulen ska hamna mer i linje med det pris på fem dollar som angivits som riktpris för att Bluetooth ska slå igenom som kabelersättare.
- Den gamla modulen kostar fortfarande mellan 25-30 dollar (250 till 300 kronor) om du köper den i volym, säger Stefan Molin.
- Med den nya modulen kommer vi kunna halvera det priset.
Det skulle innebära att en modul från Ericsson skulle kosta mellan 125 och 150 kronor i volym. Ett pris som fortfarande är mer än det dubbla av vad konkurrenter som Spirea, Motorola och Transilica säger sig kunna åstadkomma med sina lösningar. Men enligt Ericsson kräver de större radiokunskaper och längre utvecklingstid för att kunna byggas in.
Jonas Ryberg