De stora förändringarna gäller administrativa krav, som till exempel hur en produkt ska testas och vilken dokumentation som ska krävas för godkännande. Från svensk sida har man också drivit kravet
på bättre spårbarhet, alltså att det måste gå att se på en produkt vem som har tillverkat den eller importerat den till EU.
Utan sådan märkning är det svårt för Elsäkerhetsverket att kontrollera marknaden, säger Ingvar Ehnquist.
- Det kan stå "Made in Taiwan" och inte så mycket mer på en produkt och då är det svårt att lista ut vem som har ansvaret för den.
En av diskussionsfrågorna i förslaget har varit hur så kallade fasta installationer ska hanteras. Det rör sig alltså om system som byggs ihop av redan EMC-godkända komponenter, och frågan har varit om det skulle räcka eller om systemet som helhet också ska godkännas.
- Från industrins sida har vi varit oroliga för att vi skulle drabbas dubbelt, att först godkänna produkten och sedan dessutom den installation som den ska ingå i. Nu verkar det klart att det inte blir så, att det räcker med att produkten är godkänd. Blir det problem i en speciell installation så faller ansvaret på fastighetsägaren, operatören eller den som gjort installationen, säger Per Döfnäs som arbetar med standardisering och regulativa frågor på Ericsson.
immunitetskrav bara i europa
EMC-direktivet reglerar dels hur mycket strålning en produkt får släppa ifrån sig ("emission"), dels hur mycket den måste tåla ("immunitet").
Enligt Per Döfnäs har branschen ifrågasatt immunitetskraven, som bara förekommer i Europa.
- Störningskänslighet ser jag som en fråga om produktkvalitet. Om en telefon slås ut av radiostörningar och slutar fungera kan du lita på att vi som tillverkare får höra det. Det är en helt annan sak med produkter som genererar radiostörningar, det drabbar tredje man och han eller hon vet oftast inte varifrån problemen kommer. Där behövs det reglering.
- I princip är vi inom IT- och telekomindustrin inte nöjda med förslaget till direktiv. Det är för administrativt strängt och det finns alldeles för många möjligheter till misstolkningar. Rent praktiskt blir det inga större problem för stora företag, det mesta är sådant som vi gör i alla fall, men för små företag kan direktivet innebära ökade kostnader, säger Per Döfnäs.
Det nya EMC-direktivet kan i bästa fall gå igenom någon gång nästa år, enligt Ingvar Ehnquist på Elsäkerhetsverket.
- Här har vi med EU att göra, så ingenting är riktigt enkelt när det gäller tidsplaner.
Lennart Pettersson