Han jobbar till vardags hos kontraktstillverkaren Legotronic, och undervisar dessutom i elektronikproduktion på KTH. Det blyfria produktionsprojektet drivs dock av mässan, som hyrt in honom som projektledare.
Såväl mönsterkort som lodpastor och komponenter ska testas. Mönsterkorten ska i stället för den vanliga tenn-bly-beläggningen ha antingen organiskt lack (OSP, Organic Solderability Preservative), kemiskt nickel-guld eller kemiskt tenn. Eventuellt provas också kemiskt silver. På varje kort ska en BGA-kapsel, en QFP, en SOIC, ett kontaktdon och ett antal chipskomponenter i storlek 0603 monteras. Blyfrihetsshowen körs nio gånger under mässan, med olika fabrikat av blyfria lodpasta.
- Jag frågade 10-12 stycken om de ville vara med. Nio av dem nappade och de får betala en slant för att delta, berättar Lars Wallin.
Erfaren produktionspersonal från Legotronic gör själva produktionsjobbet, medan Wallin själv intervjuar en representant för den aktuella pastatillverkaren. Hela härligheten videofilmas och visas på storbildsskärm, där även bilder från avsyningsutrustningen kan visas upp. Ett tiotal leverantörer av utrustning har bidragit med pastatryckare, tvätt, monteringsmaskiner, ugnar, röntgenavsyning och videomikroskop.
- Vi kör både i vanlig varmluftsugn, i varmluftsugn med kvävgas och i kondensationslödningsugn. Kondensationslödning behövs framför allt för stora BGA-kretsar, annars blir det inte tillräckligt varmt i mitten av dem, säger Wallin.
Korten delas ut
De producerade korten ska delas ut bland publiken. Wallin räknar med att det blir 50-60 kort som tas fram vid varje tillfälle. För att inte den berömda demonstrationsdjävulen ska ställa till alltför mycket så har man testat pastorna och delar av utrustningen hos Legotronic innan mässan.
- Vi har gjort några förproducerade kort också som vi kan dela ut om det strular alltför mycket. Men någon vetenskaplig utvärdering gör vi inte, sådant får IVF och andra sköta, säger Wallin.
Blyfri produktion har hittills inte blivit någon större verksamhet i Sverige. Ericsson har provat i liten skala, och bland kontraktstillverkarna har Elektromekan drivit ett projekt för en kunds räkning och Flextronics har planer på att dra igång. Lars Wallin tror dock att acceptansen kommer att öka snabbt när konjunkturen vänder uppåt igen.
- Tanken är att visa att blyfri produktion faktiskt inte är så jättekomplicerat. Det krävs lite nya lödprofiler och ugnar som klarar 230 grader. Visst kommer det att bli en del kvalitetsproblem och livstidslängdsproblem med komponenter och kort, men kan de klara det i Fjärran östern så ska väl vi i Sverige inte vara sämre, säger han.
Adam Edström