Han ska tillsammans med två kollegor se till att forskningsprojektet omvandlas till ett lönsamt företag. Tanken är att AMDS till att börja med ska stå för systemutvecklingen medan tillverkning och vidareutveckling av komponenterna fortsätter på Acreo. När produkten är färdig utvecklat ska AMDS bygga en egen produktionslina.
Grunden för AMDS är den MESFET som utvecklats och patenterats av Acreo. Baserad på den ska man ta fram förstärkarmoduler och oscillatorer.
- Idag ger transistorerna upp till 10 W men inom sex, åtta veckor ska vi ha nya modeller som ger 50 W och målet är 100 W, säger Chris Harris.
Alla siffror gäller upp till 2,5 GHz. Transistorerna placeras sedan i moduler. AMDS räknar med att ha förstärkarmoduler (som innehåller flera transistorer) på över 100 W ute hos kunder senare under året.
Fördelen med kiselkarbid är att det ger komponenter med hög bandbredd och låg effektförbrukning, eftertraktade egenskaper hos leverantörer av 3G-system.
Men det finns också tillämpningar inom belysningsområdet och för uppvärmning. Till exempel utvecklar svenska Fusion Light en lampa där ett svavelplasma exciteras av en mikrovågskälla. Idag använder man en magnetron men i framtiden skulle det kunna bli en mikrovågsmodul istället.
- En annan intressant tillämpning är mikrovågskemi, där små prover kan värmas med mikrovågor.
Fördelen är att reaktionerna går betydlig snabbare.
Att ABB nyligen lagt sin satsning på kiselkarbid i malpåse är inget som skrämmer Chris Harris:
- De gjorde komponenter med en aktiv area som var tusen gånger större än vår och dessutom baserade på annan teknik. Vi har testat ett begränsat antal komponenter under en tid utan att finna några problem.
Marknaden för rf-transistorer uppskattas till cirka 2,8 miljarder dollar och den förväntas växa till över åtta miljarder inom fem år.
- Ungefär hälften faller inom vårt område, säger Chris Harris.
www.amds.se
Per Henricsson