Närheten finns i de svenska fabrikerna i Norrtälje och Torsby. I Göteborg och Kista finns dessutom små enheter som snabbt kan serva kunderna med enklare uppgifter. Globaliteten har man åstadkommit genom ett kontor i polska Gdansk och genom nätverket EMS Alliance där ytterligare fem företag runt om i världen ingår.
Om nätverket verkligen givit några nya kunder vill han inte riktigt svara på, däremot har det uppenbarligen förhindrat att företaget tappat gamla kunder.
Nätverket kan också ses som ett svar på de stora elefanternas intåg på den svenska arenan, där jättar som Flextronics, Sanmina, SCI och Solectron tagit över en stor del av Ericsson fabriker. Mats Hultin vill dock inte erkänna att de utgör ett hot mot Note:
- Det är bra att de är här. Det är en sporre att mätas och klämmas på.
Han ser inte heller jättarna som direkta konkurrenter, även om de också har medelstora fabriker som tar samma typ av medelstora jobb som Note.
Rätt attityd internt
- Mycket handlar om att ha rätt attityd internt och att kunna bevara attityden även när man växer. Det handlar mycket om att ha lyhördhet gentemot kunderna, att lyssna på vad de vill ha. Vi har alltid haft en hög andel civilingenjörer och produktion är en blandning av handen och hjärnan.
- Dessutom härstammar vi ur något smått som blivit något stort medan de har blivit utlöpta och omstöpta, säger han.
På teknikfronten är BGA, µBGA och CSP nyheter. Tekniker som funnits i många år. Att det inte slagit igenom förrän nu förklarar Mats Hultin med att efterfrågan inte funnits tidigare. Detsamma gäller blyfritt:
- Vi kan i princip köra blyfritt men det finns ingen efterfrågan. Annars utvecklar vi normalt ny produktionsteknik tillsammans med någon kund.
Sedan är det bara för Note att försöka övertyga även andra kunder om fördelarna med den nya tekniken.
- Ju tidigare man kommer in i ett projekt, desto större är chansen.
Gula dosor till e-postgirot
Ett exempel han är påtagligt stolt över är de gula dosor som används för e-postgirot. Där var Note med redan i ett tidigt utvecklingsskede och lyckades på så sätt göra konstruktionen så billig att tillverka att det är lönsamt för kunden att tillverka i Sverige.
Att produktion även blivit en disciplin på högskolorna ser han som positivt:
- Jag är glad att det har formaliserats. Av och till deltar vi i projekt på högskolan.
Per Henricsson