JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk plastteknik i framkant

När det gäller polymerminnen ligger Thin Film Electronics i Linköping i framkant. Företaget samägs av norska Opticom och Intel, som licensierat tekniken.
Intel och Thin Film samarbetar nu om att anpassa processen för volymproduktion och att konstruera en kommersiell produkt. Exakt när den väntas nå marknaden är hemligt, mer än att det blir någon gång mellan år 2003 och 2005.

Minnen i plast har många trumf på hand. De är snabba, effektsnåla och behåller informationen när strömmen slås av. Men plastteknikens riktigt stora fördel är det låga priset per minnesbit.

Tillverkningsprocessen är förhållandevis enkel och lämpar sig väl för integration med CMOS-teknik. Dessutom kan många minneslager staplas ovanpå varandra vilket gör att mycket stora datamängder kan lagras på en liten yta. Enligt Thinfilm kan motsvarande 400 000 cd-skivor rymmas på ett kreditkorts yta.

Thin Films minne består av tunna ledande polymerlager, som appliceras på en yta med så kallad "spin coating". Ovanför och under varje lager finns ett elektrodgaller, i vinkel mot varandra. Varje korsning mellan elektroderna motsvarar en bit. Elektroderna kan printas direkt på polymerskiktet. Minnet kan alltså utökas lager på lager.

Thinfilm har tagit fram en hybridkrets som staplar upp till 15 lager polymerminne på vanlig CMOS-kisel.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)