JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons neddragningar slår hårt mot distributörerna

Försäljningen har minskat med mellan 30 och 80 procent

Den urusla telekomkonjunkturen slår hårt mot den svenska elektronikbranschen. Värst drabbade är företagen som säljer produktionsutrustning - där har försäljningen minskat med 80 procent senaste året.
Produktionsutrustning har minskat sin försäljning med 80 procent senaste året. Test- och mätutrustning ligger på minus 50 procent och komponenter på minus 30 procent. Orsaken är förstås Ericssons nedskärningar och kontraktstillverkarnas utflyttning av produktion till utlandet.

Siffrorna kommer från branschens samarbetsorganisation IM-föreningen, där ett hundratal svenska distributörer är medlemmar.

- Läget är allvarligt, säger föreningens vd Lena Norder som dock värjer sig för att använda ordet kris.

Företag som säljer produktionsutrustning har det allra tuffast eftersom det finns gott om begagnad utrustning på marknaden. I princip är det bara förbrukningsmateriel och service som dessa företag får betalt för i dagsläget.

- Marknaden för nya maskiner är stendöd åtminstone ett år framåt, säger Tommy Wredh, talesman för elektronikproduktionsleverantörerna inom IM-föreningen.

- Idag säljs obetydligt begagnade våglödmaskiner för en tiondel av nypriset. Och jag har hört att kunder fått erbjudanden om kompletta ytmonteringslinor för 600 000 kronor - de kostade uppåt tre miljoner för två-tre år sedan.

Allt är dock inte kompakt mörker, påpekar han.

- En del små och medelstora tillverkare har bra tryck i produktionen, men de avvaktar med investeringar i maskiner tills de får fler positiva signaler, säger han.

Inom test och mät märktes en liten uppgång i början på året, men den har nu planat ut och det finns inga tendenser till ny uppgång, enligt Ronny Skiöld som ansvarar för denna delbransch inom föreningen.

Enda ljuspunkten, enligt honom, är billigare instrument som vänder sig till fler kundkategorier.

Komponentsidan är minst drabbad, försäljningen ligger på samma nivå som 1998 och 1999. Det innebär ett tapp på 30 procent jämfört med toppen som inföll i början av 2001, allt enligt Thomas Lundell, ordförande i Elektronikkomponent- leverantörerna, en sektion inom IM-föreningen.

- I princip finns ju inget kvar av de volymer som då gick till Ericsson och Flextronics, säger han.

Han påpekar också att branschen drabbats väldigt ojämnt. Vissa starkt Ericssonberoende distributörer har backat 80 procent, andra har faktiskt ökat sin omsättning. Sett över hela branschen bedömer han nu situationen som relativt stabil, och försäljningen är på väg uppåt igen efter två års kräftgång.
Samtidigt står hela distributionsbranschen inför stora förändringar.

- Standardkomponenter säljs allt mer direkt över Internet. Vi märker att de distributörer som satsar på teknik blir alltmer intressanta - de kan skapa större efterfrågan hos kunderna, säger Thomas Lundell.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)