Det hävdar forskare vid Oregon State University som nyligen presenterat den första genomskinliga transistorn. Men forskarna säger samtidigt att de inte har en aning om vilken tillämpning som kommer först eller blir viktigast.
- Det är ungefär som när lasern kom på 1960-talet. Många tyckte då att det var en intressant nyhet, men ingen var helt säker på vad den kunde användas till. Idag är lasern en grundkomponent i mängder av produkter som säljs för miljarder dollar, säger forskningsledaren, professor John Wager, i ett pressmeddelande.
Den genomskinliga transistorn finns än så länge bara av n-typ. Ska det bli några halvledarkonstruktioner att tala om behövs även p-transistorer, och sådan är under utveckling.
En annan fråga rör hållbarheten - transistorerna är gjorda av zinkoxid, ett material som har egenskapen att det filtrerar bort UV-strålning men också reagerar med luftens syre. Transistorerna måste alltså produceras i inert miljö och kapslas lufttätt.
Men det bekymrar inte forskarna. De hävdar att fördelarna överväger - materialet är billigt, lätt att jobba med, säkert, miljövänligt och med goda elektriska egenskaper. Och genomskinligt förstås.
Adam Edström