Civilingenjörsutbildningarna har dock klarat sig bättre. Där sjönk antalet ansökningar med 4 procent från 10 281 till 9 820 vilket innebär att det går 1,6 sökande på varje plats.
På högskoleingenjörsutbildningarna har antalet ansökningar minskat från 6 511 år 2002 till 4 936 i år vilket innebär att det bara finns 0,8 sökande per utbildningsplats.
På KTH Syd har man inför valet till högskolan turnerat med en lastbil fylld med tekniska experiment. Lastbilen har besökt alla gymnasieskolor inom en radie på tio mil. Enligt Roger Nylander på informationsavdelningen har det gett resultat.
- Vi har ungefär lika många ansökningar i år som i fjol och i fjol klarade vi oss också bättre än snittet.
Däremot är ansökningarna ojämnt fördelade mellan de olika ingenjörsutbildningarna som finns i Södertälje, Haninge och Flemingsberg.
- Vissa går ner och vissa går upp. Linjen innovation och design som syftar mot industridesign är populär medan elektronik och datorsystem gått ned ungefär som rikssnittet.
Nedgången har fått till följd att elektronikutbildningen med 30 platser läggs ned i Södertälje. Tre lärare har varslats. På så sätt hoppa man fylla de 45 platser som finns i Haninge.
Även i Gävle har man känt av nedgången.
- 1997 tog vi in 59 studenter på elektronikutbildningen. I år blir det bara 12 till 15. Men vi har istället satsat på att få hit utländska studenter som vill ta en magisterexamen.
Det är en påbyggnadsutbildning på den treåriga högskoleingenjörsutbildningen som tar ett eller ett och ett kvarts år att genomföra.
Totalt har antalet personer som söker till högre utbildningar sjunkit med knappt 2 procent jämfört med förra året. Fortfarande är efterfrågan på högre utbildning större än tillgången. I snitt går det 2,1 sökande per plats.
Trendigast för tillfället är tandhygienist- och psykologutbildningarna som hart ökat antalet sökande med över 15 procent. Av de större utbildningarna ökar sjuksköterske- och lärarutbildningarna med 7 respektive 6 procent.
Per Henricsson