Bluetooth och WiFi (802.11b) kan störa ut varandra om de sitter i samma apparat. Och det handlar inte bara om att de slåss om samma frekvens.För att lösa detta har både Intel och Intersil utvecklat tekniker för att få radioutrustningen att samsas. Bägge är utarbete i samarbete med Silicon Wave.
I regel är det 802.11 som får stryka på foten. Bluetooths frekvenshoppning går mycket snabbt, och risken att något bluetoothpaket ska komma in och störa de långsammare 802.11-paketen är mycket stor.
Dessutom hanterar 802.11b störningar genom att dra ner datahastigheten, vilket innebär att datapaketen ligger ute i etern ännu längre, och risken för kollisioner med Bluetooth ökar ytterligare.
AFH väljer bort frekvenser
Den kommande specifikationen Bluetooth 1.2, som ska vara klar senare i år, innehåller ett tillägg för adaptiv frekvenshoppning (AFH, Adaptive Frequency Hopping), vilket innebär att bluetoothenheten känner av vilka frekvenser som används av wlan och låter bli att använda dem.
- Specifikationen talar inte om hur detektionen ska gå till. Just nu forskas det en hel del på algoritmer för det. AFH löser dessutom inte de problem som uppstår när man placerar en bluetoothradio och en WiFi-radio i närheten av varandra. Då börjar störningar från rf-stegen och mottagarutbländning bli problem, säger Mike Yin, marknadschef för Bluetooth på Silicon Wave.
Parallell utveckling
Silicon Wave har deltagit i två av varandra oberoende projekt för att lösa dessa problem. Blue802 tillsammans med Intersil (som är störst på wlan-kretsar) och Intel Wireless Coexistence System (IWCS) tillsammans med Intel (som är störst i största allmänhet). Deras senaste bluetoothkrets stöder bägge teknikerna.
- Vi har hållit de två utvecklingsprojekten så separata som möjligt, så trots att resultatet är likvärdigt är de tekniska lösningarna väldigt olika, berättar Mike Yin.
Han är förtegen om de tekniska detaljerna i de två teknikerna eftersom de innehåller mycket företagshemligheter. Men det är ingen hemlighet att Bluetooth- och WiFi-enheten måste kommunicera med varandra och vara medvetna om varandras aktiviteter för att kunna samexistera - och denna kommunikation sker på hårdvarunivå. Kretsarna måste alltså vara konstruerade från grunden för att fungera med Blue802 eller IWCS.
- Man kan kategorisera Blue802 som en lösning där teknikerna delar upp tiden mellan sig, medan IWCS fördelar frekvensutrymmet mellan teknikerna, säger Mike Yin.
Öppen eller sluten?
Blue802 är en företagsspecifik angelägenhet mellan Intersil och Silicon Wave. IWCS, däremot, är en del av specifikationen för Intels Centrinoplattform, och är därför öppen även för andra bluetoothtillverkare. Cambridge Silicon Radio har testat sina kretsar med Intels teknik.
- Vi har fått förfrågningar från kunder som vill kunna välja kretsleverantörer själva. Vi undersöker olika sätt att implementera ett öppet gränssnitt, men inget är klart än. Vi undersöker också andra enklare metoder att åstadkomma samexistens, berättar Mike Yin.
- Det handlar inte bara om gränssnittet, en av de viktigaste punkterna är antennisolering mellan teknikerna, påpekar Malachi Bierstein, teknisk marknadschef på Silicon Wave.
Andra 802.11-varianter
Silicon Wave vill av naturliga skäl inte förorda Blue802 framför IWCS eller vice versa.
- Man kan säga att Blue802 lämpar sig bättre för konstruktioner där man har bägge teknikerna på samma kretskort, medan IWCS är bättre om man vill ha separata kort, eftersom informationsutbytet mellan teknikerna även kan gå via operativsystemet i Intels teknik.
De lösningar som Silicon Wave har varit med att ta fram koncentrerar sig på samexistens med just 802.11b, men det finns enligt Mike Yin inga hinder att de används även för andra 802.11-standarder.
- Teknikerna kräver ju ändå att kretskonstruktionen anpassas efter dem.
Inom IEEE pågår det även ett standardarbete för att få Bluetooth och 802.11 att samexistera. Arbetsgruppen går under namnet 802.15 TG2.
- Adaptiv frekvenshoppning är en del av det arbetet. När det finns standarder kommer Silicon Wave att följa dem, men arbetet går i en långsammare takt än vad vi är beredda att vänta på. Därför har vi valt att utveckla egna lösningar, förklarar Mike Yin.
Elias Nordling