JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Coldfire starkare i nätverket

Coldfire kan köra både Linux och Windows CE tack vare den nya MMU-enheten.

CAN- och Ethernetgränssnitt och stöd för generella operativsystem som Linux. Det är några av nyheterna i Freescales nya Coldfireprocessorer.
Freescale, före detta Motorola, släpper 20 nya modeller av sin 32-bitarsprocessor Coldfire.

Gamla användare av både Coldfire och 68k kan nu uppgradera till högre prestanda och bättre nätfunktionalitet utan att behöva byta arkitektur.

Att Coldfire redan är etablerad är en av fördelarna jämfört med exempelvis utmanaren Netsilicon med dess processor Net+ARM med inbyggt Ethernet.

Freescale pekar också sitt bredare nätverksstöd med både CAN- och Ethernetgränssnitt, dessutom i dubbel uppsättning i vissa av de nya modellerna.

Coldfire används i allt från kassamaskiner till industristyrning.

En viktig nyhet är en MMU-enhet. Det betyder att Coldfireprocessorerna kommer att kunna köra standardversionen av operativsystem som Linux och Windows CE. En MMU (memory management unit) används av dessa operativsystem för att fördela minne mellan olika program på ett säkert sätt.

Också MMUn kan ses som ett nätverksstöd eftersom rika generella operativsystem blir allt populärare i nätverkade inbyggda system.

MMUn finns i processorkärnan V4e, som också har en flyttalsenhet (FPU). V4e har separat instruktions- och datacache, 32+32 kbyte och levererar upp till 410 Dhrystone MIPS vid 266 MHz. EEMBC-prestanda har ännu inte presenterats.

De nya processorerna tillhör fyra familjer. Det är standardfamiljerna MCF547x och MCF548x ("Rigoletto",) som använder V4e-kärnan. 48x är klassad för -40 till 85 grader C och har lägre prestanda. Båda har USB 2.0 som tillval. MCF527x ("Tosca") och MCF523x ("Puma") använder den gamla kärnan V2.

Puma finns i upp till 150 MHz. Den har Ethernet och en eller två CAN-gränssnitt. Utöver fasta gränssnitt för I2C, UART, med mera, har den ett konfigurerbart timer/periferi-block kallad ETPU (enhanced time processing unit). ETPU leverar 16 kanaler som var och en kan programmeras till att agera exempelvis timer, PWM eller I2C. Alla de nya processorerna har DSP-instruktioner (EMAC, enhanced multiply-accumulate) som multiplicerar och summerar i pipeline.

Krypteringsacceleration är ett tillval som stöder protokoll som SSH, SSL/TLS och IPSec. Freescale tror att kryptering kommer att bli en viktig funktion i framtida inbyggda system som kommunicerar med varandra över ganska öppna TCP/IP-nät.

Freescaleägda Metrowerks kommer att stödja Linux på Coldfires nya modeller, både med och utan MMU. Metrowerks stöder också bland annat det svenska operativsystemet OSE.

Wind River och Green Hills är andra verktygsleverantörer som stöder Coldfire.

Styckepriserna ligger mellan 7 och 27 dollar.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)