JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kryptering för befintliga system

Svensk säkerhetsteknik kan skalas upp till 40 Gbit/s

Svenska Informasic erbjuder ett enkelt sätt att i efterhand addera kryptering till ett färdigt system. Tekniken säljs som IP-block och moduler och nu också i en systemkrets.
Svenska Informasics kryptoteknik finns nu i form av ett säkerhetschips. Det heter LS232100 och kan bland annat arbeta som hjälpprocessor via I2C.

- Vi har ett antal kunder som provkör och en som lagt den första beställningen, berättar Informasics teknikchef Joachim Strömbergson.

LS232100 består av cirka 60 000 grindar varav cirka 2 500 är en kryptomotor som hanterar bland annat 3DES och SHA1. Hjärnan är en 6502-kompatibel processorkärna.

- En kul sak med kretsen är att eftersom kryptot hanteras av vår egen kryptomotor hinner processorn med att göra annat. Bland annat kan vi köra en hel webbserver på kretsen, berättar Joachim Strömbergson.

Krypteringsnyckeln kan låsas, bytas ut programmatiskt eller generereras i en serie enligt en teknik som företaget licenserat från Alingsåsföretaget Impsys. Strömförbrukningen är cirka 65 mA i aktivt läge. Kretsen har dessutom flera strömsparlägen.

Från IP-kärna till säkerhetskort

Informasic är en svensk tillverkare av krypteringsteknik.

- Vi bygger dels egna produkter och dels hjälper vi andra företag, säger Joachim Strömbergson.

Företagets säkerhetskrets finns till salu i alla former från IP-kärna upp till färdigt säkerhetskort via säkerhets-chips och säkerhetsmodul.

Nyckelordet är genomskinlighet. Informasic tillhandahåller en möjlighet att addera kryptering och identifiering utan att behöva modifiera ett befintligt system.

- Om du kopplar in ett modem med en kabel som är säkrad med säkerhetsmodulen, så märker varken dator eller modem någonting. När datorn ringer upp via modemet går telefonnumret igenom okrypterat. Men när datorn sedan sänder data krypteras det, berättar Joachim Strömbergson.

Tekniken kan till exempel användas för att säkra larmsystem, maskin-maskin-kommunikation och dörrlås. Prestandan i Informasics konstruktion kan enligt företaget skalas upp till 40 Gbit/s om det skulle behövas.

Det skulle enligt Informasic vara möjligt att bygga en Ethernetkabel med inbyggda säkerhetschips som, osynligt för användaren, skapade en Fast Ethernetförbindelse krypterad på länknivån eller nätverksnivån.

En annan användning av tekniken är att låsa in kunder. Man kan använda krypteringen för att göra delarna i systemet icke-utbytbara mot produkter från eventuella konkurrenter.

Fördröjningen för att kryptera/dekryptera data ligger under 10 mikrosekunder och är statisk oavsett data och nyckel

- Detta är viktigt för att exempelvis skydda mot så kallade sidoattacker, säger Joachim Strömbergson.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)