JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinas Huawei levererar till Telia och Banverket

Det är uppenbart att den kinesiska systemleverantören Huawei snabbt är på väg mot toppen. Företaget slår sig nu in på en rad nya marknader inklusive Sverige, visar Elektroniktidningens kartläggning.




I förra numret av Elektroniktidningen rapporterade vi om Huaweis genombrottsorder med ett CDMA2000-nät i Saudiarabien som är en mycket krävande marknad. Men Huawei är snabbt på väg in på en rad andra marknader.

Huawei och Ericsson har tekniskt likvärdiga produkter när det gäller 3G-standarden Cdma2000, enligt Swedtel som säljer konsult- och nätbyggartjänster världen över.

- Swedtel svarade för att upphandla ett 3G-nät (Cdma2000) i Ecuador. Ericsson och Huawei var då tekniskt likvärdiga, säger Pär Eriksson, vd för Swedtel.

- När man väljer systemleverantör är tekniken en avgörande faktor för uppskattningsvis 30-40 procent. Lokal närvaro och finansiellt stöd är andra mycket viktiga faktorer. Ericsson har en stor fördel av sin lokala närvaro i många länder. I Ecuador valde vi Ericsson som systemleverantör, säger Pär Eriksson.

Första Prestigeordern
I Saudiarabien har nu i höst den saudiska GSM-operatören Ettihad Etisalat valt att köpa en softswitch av Huawei. Denna softswitch placeras mellan GSM-nät, fasta telefonnät och Internet och klarar samtrafik för telefoni och datatjänster mellan näten. Det innebär att Huaweis system klarar den kritiska signaleringen mellan de olika näten.

- Alla befintliga tunga systemleverantörer som Ericsson, Lucent och Siemens är förlorare när Huawei lyckas sälja sin softswitch till Ettihad Etisalat, säger Pär Eriksson.

Megafon är en av Rysslands största GSM-operatörer med drygt 11 miljoner GSM-abonnenter. Teliasonera äger 43,8 procent av företaget och Megafon började köpa GSM-utrustning av Huawei tidigare i år för storskalig utbyggnad i Sibirien. Det gäller mobilväxlar, basstationer och GPRS-utrustning. Huawei betecknar själva ordern som en verklig milstolpe.

- Vi köper redan lite från Huawei, för vår uppbyggnad i Ryssland. Men Huawei är ingen stor leverantör till oss. Vi måste köpa av de som är mest konkurrenskraftiga, och det är en fördel med Ericsson och Nokia, att de finns på vår hemmaplan, säger Anders Igel, vd för Teliasonera, till Västerbottenskuriren.

Igel har själv tidigare arbetat hos Ericsson och har stora erfarenheter av den svenske telejätten.

Slog ut de etablerade
I Sverige har statliga Banverket ett nationellt fiberoptiskt nät. Banverket hyr ut kapacitet och använder även nätet själv för att styra driften av järnvägsnätet. Banverket har i år köpt transmissionssystem för att erbjuda en nationell IP-tjänst åt sin egen järnvägsdriftorganisation.

Huawei är leverantören och förlorare var bland andra Alcatel, Nortel, Marconi och Siemens, enligt Banverket. Dessa fyra är verkliga tungviktare när det gäller transmissionssystem.

- Det handlar om en rätt stor upphandling, säger nätchefen Thomas Sjöstrand vid Banverket Telenät som bedömer Huawei som en intressant spelare på marknaden.

Just nu fältprovar Banverket utrustningen. Hittills har proven fallit väl ut.

Niels Hebert
2004-12-02 00:11:00

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)