Note är för närvarande i full fart med att bygga upp sitt labb i MC2-huset på Chalmers. De första kunderna väntas komma dit inom någon månad.
- Vi har redan fått förfrågningar, säger labbchefen Anders Andersson, som även är vd på Note i Borås.
Till labbet ska kunder i princip kunna komma med en låda komponenter och omedelbart få dem monterade till en prototyp. Konceptet är beprövat i andra Notefabriker. På Chalmers blir det dock första gången som Notes industrialiseringskompetens får möta forskarvärlden.
- Det bli säkert en del kulturkrockar, men det är precis det som är meningen. Förhoppningsvis lär sig båda parter något, säger Anders Andersson.
Ett typexempel är att man planerar att testköra nya maskiner, testa lödbarhet och utvärdera olika monteringsmetoder, bland annat chip-on-board. Här har Chalmers mycken kunskap som behöver provas i industriell skala.
- Tillförlitlighet och processteknik är två områden där vi tror mycket på samarbetet, säger Andersson.
På längre sikt finns dock en potentiellt större poäng med etableringen. Johan Liu, professor i elektronikproduktion på Chalmers, ansvarar för högskolans del i labbet. Han driver sedan flera år också ett samarbete med Shanghai, kallat Sino-Swedish Microsystem Integration Technology Center, eller SMIT Center. Johan Lius kontaktnät i Shanghai kan bereda vägen för framtida Notesatsningar där. I första hand kan det röra sig om förstärkningar av komponentinköpen, men även en prototypfabrik - på Notespråk kallat Gateway - diskuteras.
Johan Lius elektronikproduktionsforskning tillhör också nykomlingarna i MC2-huset. Tidigare huserade den gruppen på forskningsinstitutet IVF. Såväl Johan Liu som MC2-chefen Stefan Bengtsson lovordar det nya samarbetet.
IVFs egen elektronikproduktionsverksamhet flyttar inte med till MC2. Det hade stärkt upp forskningen där ännu mer, men IVFs ledning ansåg att en sådan flytt skulle bli för dyr.