Nybildade Norstel bygger en kiselkarbidfabrik i Norrköping. Minst 200 miljoner kronor investeras i anläggningen, som beräknas står redo för produktion om ett drygt år.
Norrköpings kommun bygger lokalen för 50 miljoner kronor. Fabriken beräknas ge 50 arbetstillfällen.
Tre riskkapitalbolag, Eqvitec, Northzone och Creandum, går in som ägare vid sidan av finska kiselskivetillverkaren Okmetic.
För tre år sedan var det Okmetic ensam som drev projektet med att bygga östgötsk kiselkarbidfabrik.
Varför ville inte Okmetic längre driva projektet själv?
- Det handlar om ett stort risktagande på hundra miljoner kronor. Det här ger Okmetic en chans att fortsätta vara med i projektet, säger Stefan Lindholm på Eqvitec.
Asko Vehanen, tidigare vd för svenska Okmetic, blir nu vd för Norstel. Han räknar med att kunna producera kiselkarbid till ett betydligt lägre pris än konkurrerande teknik. Och renheten på materialet ska bli minst tio gånger högre.
Tekniken som används heter högtemperaturepitaxi (HTCVD). Acreo och Linköpings universitet kommer att fortsätta vidareutveckla tekniken.
- Halvledarmaterial- och komponentbranchen blir aldrig färdig. Nästa generation måste kunna svara på tuffare krav, säger Asko Vehanen.
Fabriken ska inte tillverka komponenter, bara kiselkarbidskivor. Till att börja med tre- och fyratumsskivor. Senare hoppas man kunna gå vidare till ännu större skivor.
Årsmarknaden för kiselkarbidskivor är värd en miljard kronor. Årstillväxten är 50-100 procent.
När det gäller potentiella kunder säger sig företaget föra samtal med stora kraftkomponenttillverkare i Asien, USA och Europa.
Kiselkarbid som halvledarmaterial har tio gånger högre genombrottsspänning än kisel, är hårt som diamant och leder värme som koppar. Det ger snabbare, temperaturtåligare och effektsnålare komponenter.
En mikrovågssändare i kiselkarbid kan få en verkningsgrad på 70 procent jämfört med kiselns 10 procent.
Kiselkarbiden har också en större linjäritet vilket potentiellt kan utnyttjas för ett effektivare radiofrekevensutnyttjande.
Tekniken HTCVD stammar från tio år av forskning på Linköpings universitet. Hundra miljoner kronor har sedan tidigare investerats i teknikens utveckling.
Namnet "Norstel" är en blandning av "Nordisk" och "stella", det senare latin för stjärna.
Jan Tångring