I lyktstolpen placeras då en liten basstation med 50 meters räckvidd. För täckning i en stad krävs tusentals sådana små basstationer. Sådana radionät klarar så mycket som 20 Mbit/s vid interaktiv kommunikation för varje användare.
- Skall man ha kommunikation med 20 Mbit/s via radionät idag får man i princip hålla sig inomhus. även 2 Mbit/s kan bli svårt om man kommer alltför långt bort från basstationen. Vill man ha 2 Mbit/s via ett mobilt nät över hela Stockholm så måste man i princip ha basstationer lika tätt som lyktstolpar, säger Håkan Eriksson, chef för Ericsson Research.
Både Ericsson och Telia säger att man har studerat denna typ av småcellsnät länge. Men det finns tekniska flaskhalsar som i praktiken innebär att det inte gått att bygga sådana nät hittills.
Förenklad basstation
Tanken är att göra basstationen enkel och billig. Den ska fånga upp trafiken från abonnenterna och sedan digitalisera trafiken direkt i basstationen med hjälp av en AD-omvandlare. Trafiken skickas sedan till en central punkt i mobilnätet via en optisk fiber och i denna punkt bearbetas trafiken och de olika talkanalerna separeras och skickas vidare via telenätet. Signalen i optofibern kan förstärkas vilket innebär att trafiken kan bearbetas i princip var som helst. Med en sådan lösning tror Ericsson att det går att bygga bredbandiga mobilnät.
- På forskningssidan har vi jobbat mycket med det här. Flaskhalsen är att få fram tillräckligt bra AD-omvandlare. Det krävs ju en väldig kapacitet i AD-omvandlarna till rimlig kostnad, säger Eriksson.
Trycket att ta fram dessa produkterna är starkt. För tekniken passar inte bara för mobila bredbandsnät utan kan också föras in i GSM-nät. En GSM-kanal har bandbredden 200 kHz och rymmer åtta talkanaler. Idag har man en radio per radiokanal. Det är fullt möjligt att tänka sig ett radiohuvud med
5 MHz bandbredd som skulle ta in åtta olika GSM-radiokanaler - var tredje bärvåg - och därmed få in 64 talkanaler på en radio. Om ny basstationsteknik kan införas i GSM- och WCDMA-nät så underlättar det naturligvis övergången till framtidens bredbandsnät.
Göte Andersson