JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensken som leder det laddade miljardföretaget

ImageKondensatorer tillhör inte den mest glamorösa delen av elektronikbranschen men likväl är det en komponent som är självskriven på varje mönsterkort. Amerikanska Kemet, med den svenskfödde vd:n Per-Olof Lööf, försöker nu lyfta fram branschen.

– Totalt säljs det kondensatorer för mellan 15 och 16 miljarder dollar per år och marknaden uppvisar en svag men ändå positiv tillväxt, säger Per-Olof Lööf som är vd på Kemet.

Någon exakt siffra vill han inte ge men konstaterar att antalet sålda kondensatorer växer med 15 till 20 procent per år. Samtidigt är prispressen är stark vilket håller nere tillväxten mätt i pengar.

Kemets siffror står dock i stark kontrast till marknaden. Företaget har dubblerat sin omsättning sedan 2005. Det har skett genom en kombination av organisk tillväxt och köp av tre europeiska företag (tyska Epcos verksamhet inom tantaler, finsk-svenska Evox Rifa och italienska Arcotronics). Kemets omsättning för det brutna räkenskapsåret som slutar den sista mars 2008 kommer att vara nästan en miljard dollar. Av det bidrar de köpta företagen med 380 miljoner dollar.
 

 Kondensatormarknaden

Tantaler:    2 miljarder dollar
Filmkondensatorer: 2,5 miljarder dollar
Keramiska kondensatorer: 5 miljarder dollar
Aluminiumkondensatorer: 5 miljarder dollar
Övriga: 0,5 till 1,5 miljarder dollar
Summa: 15-16 miljarder dollar

Källa: Kemet

Samtidigt har Per-Olof Lööf vänt förlust till vinst genom att pressa kostnaderna. Produktionen har flyttat från USA till låglöneländerna Mexiko och Kina. Kvar i USA finns bara en mindre fabrik som i första hand används för utvecklingsverksamhet. Totalt tillverkade Kemet 40,3 miljarder kondensatorer i fjol.

– Mexiko är visserligen inte lika billigt som Kina men ligger inte så långt efter och närheten till USA väger upp skillnaden.

Köpen av de europeiska konkurrenterna har förutom en större marknadsandel i Europa och nya kunder inom bland annat fordonsindustrin även bidragit med ett antal fabriker.

– Vi har nu tio fabriker i Europa och jag skulle gissa att det är sex om ett antal år. Det är inte vettigt att tillverka i Europa för den kinesiska marknaden, säger Per-Olof Lööf.

 

 Okänd i Sverige

Per-Olof Lööf är en riktig doldis i Sverige. Slår man i Affärsdata, som innehåller tidningsklipp från affärs- och dagspress, blir det bara 20 träffar. Åtta av dessa är från senaste året och handlar om Kemets köp av Evox-Rifa. En sökning på Google ger också ett magert resultat, förutom pressreleaser från Kemet berättar den annars så kompetenta sökmotorn i stort sett bara att Per-Olof Lööf är honorärkonsul i Fort Lauderdale, Florida.

– Det är inte riktigt min huvudsyssla, säger Per-Olof Lööf och skrattar.

Han har varit vd på kondensatorföretaget Kemet sedan april 2005.

– Jag kom in för att vända bolaget.

Om det beror på Per-Olof Lööfs insatser, den rådande högkonjunkturen eller en kombination av de båda ska vara osagt men Kemet har efter hans tillträde effektiviserats och vänt förlust till vinst och vuxit till ett miljardföretag. Förändringen avspeglas dock inte i börskursen som fortfarande harvar på samma nivå som för två år sedan.

Det ursprungliga uppdraget är slutfört men Per-Olof Lööf kommer att vara kvar minst tre år till.

Före Kemet arbetade han på managementfirman Quanstar och innan dess var han vd för Sensormatic som också är noterat på en amerikansk börs och tillverkar butikslarm och videkameror.

– Jag är nog den ende svensk som kört två börsnoterade amerikanska bolag.

Per-Olof Lööf är ursprungligen civilekonom från Handels men hamnade ganska omgående i USA.

– Jag lämnade Sverige första gången i mitten av sjuttiotalet.

Han kom dock tillbaka efter några år för att bygga upp managementföretaget Andersens svenska verksamhet.

– Jag lämnade Sverige andra gången i mitten på åttiotalet.

Under karriären i USA har han hunnit med att ha höga positioner på bland annat Digital Equipment, AT&T och NCR. På NCR var han stationerad i London men ingick i ledningsgruppen under dåvarande vd:n Lars Nyberg som i somras utnämndes till vd på Teliasonera.
Även om karriären till största delen skett i USA och engelskan i princip är perfekt har han inte släppt kontakten med Sverige.

– Vi har ett hus i skärgården där vi är på sommaren. Vi har bredband på 24 Mbit/s och Kemet har rätt mycket verksamhet i Europa numera. Mitt sommarjobb var köpet av Arcotronics.

De fabriker som har störst chans att bli kvar är de som tillverkar för industriella kunder i Europa. Det ger den svenska fabriken i Gränna ett visst hopp eftersom den tillverkar papperskondensatorer för Bosch.
Förvärven har också gett företaget ett bättre fotfäste hos elektronikföretagen (OEM-tillverkarna)

– Genom köpet av Epcos fick vi tillbaka Nokia som kund.

Förutom det rent prestigemässiga är kontakterna med OEM-tillverkarna en viktig källa för att få reda på vilka nya produkter kunderna vill ha.

– Vi ansåg tidigare att det räckte med att snabbt haka på en ny teknik men numera lägger vi mer pengar på forskning och utveckling för att kunna ligga i framkant.

Som bevis på det förklarar Per-Olof Lööf att Kemet har lanserat 4050 nya produkter det senaste året varav företaget var först på marknaden med över 450 av dessa.

Större delen av kondensatormarknaden är dock standardprodukter där man kan köpa komponenterna från vilken tillverkare som helst.

– Mellan 60 och 70 procent av våra produkter är standardprodukter, säger Per-Olof Lööf.
Sen ändrar han sig snabbt.

– Det är inte riktigt sant. Även om det är en standardprodukt som du kan köpa från vem som helst så finns det skillnader i bland annat kvalitet beroende från vem du köper från.

En annan sak han gärna framhåller är Kemets enkelhet.

– Det ligger i företagets gener. Det ska vara enkelt att ha med oss att göra och det ska vara enkelt att köpa från Kemet. Dessutom har vi en leveranssäkerhet på över 99,5 procent.

Det är faktorer som dessa som göra att kunderna ska betrakta Kemet som ”The Capacitance Company”.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)