- Det går att justera både styrka och efterklangen, säger Daniel Peterson som tillsammans med Jonas Johansson utvecklat den kraftassisterande rullstolen som ett magisterarbete på högskolan i Halmstad.
Justermöjligheterna gör att man kan ha olika lägen beroende på situationen. Rullstolen kan till exempel fortsätta att rulla en lång sträcka när man är utomhus och stanna ganska snabbt när man är affären.
Tanken med att ge kraftassistans är inte helt ny. Det finns en amerikansk rullstol men den ger bara krafttillskott när den som sitter i den använder dragringen som sitter på hjulen. Dessutom är den bredare än en vanlig rullstol.
- Vår rullstol ger ett krafttillskott även för den som går bakom och skjuter på eller om den som sitter i den drar sig fram med benet eller tar tag i bordet och drar sig framåt.
Rullstolen passar därför särskilt bra för äldre personer som förlorat delar av sin styrka.
Vid ett hastigt påseende skiljer sig den kraftassisterade rullstolen inte särskilt mycket från en vanlig rullstol. Batterierna, drivningen och elektroniken ligger under sitsen och ökar vikten med cirka 15 kilo. En laddning räcker mellan 10 och 15 kilometer beroende på rullmotståndet.
- Normalt kommer man att ladda den under natten.
Än så länge finns rullstolen bara som en prototyp. Men Daniel och Jonas har precis startat ett bolag kallat J&D Assisting Systems för att kommersialisera produkten.
- Prispengarna på 50 000 kronor kommer väl till pass, säger Jonas Johansson.
Tanken är att antingen sälja systemet till olika rullstolstillverkare som monterar det på sina befintliga produkter eller att sälja egna rullstolar med kraftassistans.
- En Permobil kostar från 100 000 och uppåt och vår amerikanska konkurrent kostar ungefär 6000 dollar. Vi räknar med att vår rullstol kommer att kosta cirka 35 000 kronor.