Amazons bokläsare är den viktigaste användaren av Vizplex idag. Läsaren kostar som jämförelse 400 dollar, vilket lär vara bara lite subventionerat.
EPD-kretsen stöder roligare Vizplexprodukter. Den låter skärmen delas upp i 16 områden som kan uppdateras oberoende av varandra. Kretsen stöder också inmatning via pekpenna. Och den bjuder på ett navigeringsmenysystem.
Utöver kretsen och en Vizplexskärm behövs en huvudprocessor och en vågformsgenerator för att bygga en komplett produkt.
David Jackson visar utvecklingskortet för E inks skärm och Epsons styrkrets |
- Jo, man har hört det förut, men det verkar faktiskt vara på gång ett genombrott nu, skrattar David Jackson, marknadschef på E ink.
- Innan årsskiftet passeras miljonstrecket vad gäller försäljning av eböcker, om året fortsätter som det börjat. Det är nu elva företag som tillverkar olika sorters eböcker med vår display.
David Jacksons privata exemplar av Amazons bokläsare med 3G-modem innehåller 50 böcker, vilket är 50 gånger fler än jag själv har i mitt bagage.
- Amazon och Sony är de två stora. Men det tillverkas också en ebok, en walkbook, i Turkiet, säger David Jackson.
Det finns också en hermetiskt förseglad vattentålig bokläsare, utvecklad för läkare.
Elektronisk bläck lär vara miljövänligt. Det är i alla fall ett säljargument som får mer kraft i och med uppmärksammandet av växthuseffekten.
- Många av våra kunder är intresserade av Kinamarknaden. Om alla kineser hade en dagstidning skulle inte träden räcka till, säger David Jackson.
Har du gjort en komplett livscykelanalys?
- I termer av utsläpp av växthusgaser, ja. Men om du frågar vad det kostar att producera alla delar i en hel ebok, så har jag inte kollat upp det. Vi är E ink och säljer bara filmen. Det ingår ju också andra komponenter, säger David Jackson.
Tekniken drar bara ström när sidan växlar innehåll. Batterierna i Amazons bokläsare räcker till 7000 sidvändningar. Eller 30 timmar när 3G-modemet arbetar.
Eböcker och etidningar är de stora tillämpningarna när man talar om elektroniskt papper.
Skärm-PC, sekundära displayer av det slag som operativsystemet Vista stöder, elektroniska anteckningsböcker och lexikon är andra möjliga tillämpningar enligt David Jackson.
Tillsammans med provexemplaren släpps ett Linuxutvecklingskort, AM300, för skärmar i storlekar mellan 5 och 9,7 tum för priser mellan 3000 och 4000 dollar.
Tekniken finns inte bara som matrisgrafik utan också som segmentdisplay.
Att Epson lägger upp pengar för att ta fram en styrkrets visar att Epson hoppas och tror på volymer. Det gör även brittiska Plastic Logic och dess finansiärer som li januari annonserade att de lägger 100 miljoner dollar på en fabrik för flexibla pappersskärmar.