JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strömsnål och billig klisterlogik

En liten FPGA med asicliknande prestanda och inbyggt ickeflycktigt minne. Det är budskapet från uppstartsföretaget Siliconblue som lanserat en strömsnål FPGA-familj för batteridrivna produkter.
Du har läst det förut. En ny FPGA som vill agera klisterlogik i olika handhållna och batteridrivna produkter. Den här gången kommer inte budskapet från någon av de fyra stora, istället är det Siliconblue, ett litet amerikanskt uppstartsföretag i kiseldalen, som trumpetar ut budskapet.

Företaget har tagit fram en SRAM-baserad FPGA med samma typ av uppslagstabell (LUT) som Xilinx patenterade redan 1986. Tillverkningen sker i TSMC:s strömsnåla 65 nm-process och det är valet av halvledarprocess, en maximal klockhastighet på 200 MHz tillsammans med utformningen av IO-enheterna som ger kretsen den låga effektförbrukningen, inte arkitekturen i sig.

– Vi kan erbjuda ungefär tio gånger fler logikelement med bibehållen effektförbrukning jämfört med våra konkurrenter. Och då är vi generösa i hur vi jämför, säger John Birkner som är marknadschef på Siliconblue.

Effektförbrukningen för en krets från Siliconblue med 3500 logikceller som klockas med 32 MHz ligger runt 9 mW. I ett vänteläge, där klockan tickar i 32 kHz, sjunker effektförbrukningen till 0,025 mW. Slår man av klockan går den ned till 0,015 mW.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Det är så handhållna apparater används. Antingen är de aktiva eller så väntar de på att användaren ska göra något. Vi har inga konstiga strömsparlägen som det tar lång tid att väcka upp, säger John Birkner.

Ytterligare en finess med företagets lösningar är att man kan få kretsarna med inbyggt ickefyktigt minne som Siliconblue licensierats från Kilopass. Tekniken gör kretsarna snabbare vid start och dessutom blir det betydligt svårare för utomstående att komma åt koden.

Siliconblues kretsar finns med tillräckligt många logikelement för att de ska klara av att avlasta processorn genom att till exempel sköta avkodningen av mp3-musik vilket sänker effektförbrukningen, en annan tillämpning är att hantera diverse periferienheter liksom skärmen. Genom att lägga den delen i FPGA:an blir det enkelt för tillverkarna att hela tiden använda de senaste skärmarna. Ytterligare en tillämpning är att använda FPGA:an som spänningskonverterare eftersom kretsarna har fyra IO-banker som kan ha olika spänningar.

– Vi har haft kisel framme sedan januari och vi har redan nio kunder som utvärderar kretsarna.

Den första produkten som finns att tillgå som prover har 3520 logikblock. Under året kommer ytterligare två familjemedlemmar med 1792 respektive 7680 logikceller. Antalet in- och utgångar är 128, 176 respektive 222. Priset utan ligger på 1,5, 2 respektive 4 dollar.

Sent i höst och i början av nästa år ska kretsarna komma i varianter med ickeflyktigt minne.

Förutom hårdvaran med tillhörande utvecklingskort har Siliconblue också tagit fram utvecklingsverktyg tillsammans med Magma. Än så länge är utbudet av IP-block begränsat men företaget planerar att fylla på

Siliconblue startade i augusti 2006 och har idag cirka 35 anställda i Silicon Valley och Kina. Företaget har tagit 16 miljoner dollar men förbereder en andra finansieringsrunda som ska vara avslutad inom sex månader.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)