JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En stjärna på nätverkshimlen

Japanska Anritsus senaste nätverksanalysator kallad Vectorstar har ett frekvensomfång som sträcker sig upp till 70 GHz. Men betydligt intressantare är den undre gränsen som ligger på extremt låga 70 kHz. Det ger bättre DC-anpassning och därmed mer korrekta komponentmodeller.
– Det här är en fantastisk dag, säger Harry Momjian på Anritsu när han presenterar detaljerna kring Vectorstar eller MS4640A som modellbeteckningen lyder.

Vectorstar innehåller inte en utan två analysatorer. För det lägre frekvensområdet från 70 kHz upp till 2,5 GHz används en analysator med mätbrygga medan man för området över 2,5 GHz använder en vanlig riktkopplare.

– Det märks inte för användaren att vi har kombinerat två instrument i samma burk. Priset ligger också bara lite över vad man få betala för en VNA som börja på 10 MHz, säger Harry Momjian.

Den som har velat mäta på lägre frekvenser har tidigare fått göra sig omaket att använda två instrument.

Anritsus nykomling finns i tre modeller med ett frekvensområde från 10 MHz upp till 20 GHz, 40 GHz respektive 70 GHz. Det går att i efterhand uppgradera till ett större frekvensområde om behoven ökar.

Det lägre frekvensområdet från 70 kHz upp till 10 MHz säljs som ett tillägg och kostar extra.

– Nu har vi inte bara det största frekvensområdet. Instrumenten har också det största dynamiska området och gör de snabbaste mätningarna.

Vid den övre frekvensgränsen, 70 GHz, ligger det dynamiska området på 100 dB RMS vid 10 Hz mellanfrekvensbandbredd och utan medelvärdesbildning.

– I praktiken är det bättre, säger Harry Momjian och visar en bild med ett svep med 1 kHz mellanfrekvensbandbredd där det dynamiska området är bättre än 100 dB.

Han är också kvick med att påpeka att instrumentet är snabbt, en mätpunkt tar bara 20 µs trots de goda specifikationerna.

– Man behöver inte koppla bort skärmen eller syntesgenerator för att få så snabba mättider.

Instrumentet kommer i första vändan med två portar men fungerar ihop med en fyrportsadapter.

Vectorstar har tillräckligt med minne och grafikkapacitet för att hantera upp till 16 oberoende kanaler med 16 kurvor vardera och 13 markörer per kurva. Varje kanal har upp till  25 001 punkter men om man bara använder en kanal kan den siffran fyrdubblas till 100 001 punkter, en finess som passar den som vill göra tidsdomänanalys och behöver bättre upplösning.

 

Anritsu har utvecklat en helt ny kalibreringssats kallad K Precision Autocal för Vectorstar som är enklare att använda än traditionella metoder och som dessutom ger ett noggrannare resultat.

Vectorstar kommer inte att ersätta de äldre nätverksanalysatorerna i 37xxxD-serien som har något sämre prestanda, saknar Windows men är runt 20 procent billigare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)