JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europapremiär för HP-batteri med svensk touch

Batteriföretaget Boston Power, grundat av kemidoktorn Christina Lampe-Önnerud från Ludvika, ligger bakom de extremt energieffektiva litium-jon-batterier som nu tar plats i datorjätten HP:s företagsdatorer. Batterierna har tre gånger längre livslängd än alternativen, kan snabbladdas och är miljövänliga.
HP Long Life Battery är namnet på batterierna som Hewlett-Packard erbjuder från första september i sina bärbara företagsdatorer. Sedan knappt ett år tillbaka har batterierna gått att få som tillval i HP:datorer som vänder sig till den amerikanska konsumentmarknaden.

– Det har varit en succé. Folk som köpt våra datorer ringer och frågar varför vi inte haft sådana här batterier tidigare, säger Arnold Dekker, marknadsansvarig på HP i Sverige.

I förbifarten nämner han att HP skeppar 49 miljoner datorer om året, alltså cirka 91 datorer per minut.

– Länge har prestanda i vår bransch handlat om processorer, minnen och operativsystem, men kraft är något som bara blir viktigare och viktigare. Allt fler datorer blir bärbara, men om batterierna i nya datorer efter en kort tid börjar sjunka är det inte ett mervärde längre, utan bara irriterande, säger Arnold Dekker.

HP har samarbetet med Boston Power, med 150 anställda, sedan juni 2005. Samarbetet har varit intensivt och idag hävdar HP att de nya batterierna klarar över 1000 laddningscykler utan att tappa mer än 20 procent av kapaciteten. Det motsvarar en laddning om dagen i tre år och är ett tungt vägande skäl till att HP för första gången vågar ge hela tre års garanti på batterier. Likaså är det ett tungt vägande skäl till att Boston Powers batterier som första och enda datorbatterier får svanmärkas. Andra batterier degraderar efter knappt 300 laddningar.

Ytterligare en positiv parameter är att det nya litium-jonbatteriet kan laddas till 90 procent av sin kapacitet på 90 minuter alternativt 80 procent av kapaciteten på 30 minuter.

Vad är det då som är skiljer Boston Powers batterier från andra?

– När vi satte oss ner för att designa batteriet var målet att göra ett batteri som håller länge. Livslängden är vår viktigaste miljöinsats. Det går ju åt lika mycket råvaror till ett dåligt som ett bra batteri, säger Christina Lampe-Önnerud, vd och grundare av Boston Power.

Resultatet är tre seriekopplade rektangulära battericeller, istället för traditionellt sex cylindriska celler där två parallellkopplade celler seriekopplas i tre steg. Parallellkoppling är aldrig en bra lösning eftersom alla celler är individer med olika inimpedans, vilket successivt skapar obalans i laddningsprocessen.

– Vi har ändrat på nästan allt. Cellerna är större än andra. De är inte cylindriska utan rektangulära med runda hörn. De har mycket lägre resistans än dagens batterier. Kemin är skräddarsydd för tillämpningen och vi har ändrat på mekaniska detaljer, säger Christina Lampe-Önnerud.

Samtidigt påpekar hon att det inte finns några tungmetaller i batterier eller pvc-plast. Och det finns inte finns någon risk för att batterierna exploderar, vilket varit ett problem för alla datortillverkare på senare år.
Batteriföretaget Boston Power startades år 2004 och har idag 150 anställda samt fabrik i Asien. Christina Lampe-Önnerud, vd och grundare av företaget kommer från Ludvika i Dalarna och har doktorerat i organisk kemi vid Uppsala universitet. 1995 flyttade hon till USA där hon bland annat forskat vid MIT, jobbat som forskningschef på Bell Research batteriavdelning samt varit delägare i konsultjätter Arthur D Little.

Nästa stora steg i utvecklingen för Boston Power är bilbatterier. Företaget har redan tagit fram en första battericell för elbilar, men ännu vill Christina Lampe-Önnerud inte avslöja med vilket företag utvecklingen sker.

– Nej, jag kan inte säga det ännu, tyvärr. Men det handlar om en mycket stor europeisk fordonstillverkare, säger hon.

Andra framtidsområden för Boston Power är alternativ energi, där fokus ligger på att hitta smarta lösningar på hur man kan ladda batterier exempelvis dator- eller bilbatterier med sol, vind eller annan alternativ energi.

Idag tillverkar Boston Power cirka 600 000 celler per månad i Asien, men när en ny fabrik står klar om drygt två år ska kapaciteten femdubblas.

Det nya batteriet som HP nu erbjuder som tillval till sina företagsdatorer kostar 1495 kr styck.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)