JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Nätneutralitet" – reaktionerna på nya FCC-förslaget

"Dåliga nyheter för bredband". Det är en av de kritiska reaktionerna på gårdagens förslag från FCC om nya regler som begränsar operatörers rätt att styra trafiken i sina nät. Andra tror att reglerna kommer att befria Internet på samma sätt som det fasta nätet i USA befriades 1968, när faxar och telefonsvarare plötsligt fick anslutas.
Den nye ordföranden för USAs telemyndighet FCC höll igår ett tal där han presenterade nya förslag till regleringar av Internet. Du kan se talet här och läsa talet här.

FCC har redan idag en reglering på plats som bland annat ger konsumenter principiell rätt att ansluta godtycklig apparat till godtyckliga tjänster på Internet. FCC-ordförandens innehöll två kontroversiella tillägg. Dels ska principerna även gälla mobilnäten. Och dels ska det vara förbjudet för operatörer att styra trafik på ett sätt som gynnar vissa tjänster på bekostnad av andra. Det senare är det som kommit att kallas "nätneutralitet" av förespråkarna.

Att det kommer nya förslag just nu är ett resultat av presidentskiftet. FCC-ordföranden är Obamas man, och demokraterna har majoritet i FCC-styrelsen där de nya förslagen ska klubbas igenom i vår.

Kritiska kommentatorer ser förslagen som en ökad myndighetsreglering som inte fyller någon funktion eller till och med kommer att vara kontraproduktiv för den som vill se en tillväxt av bredband, vilket Obama vill.

"Dåliga nyheter för bredband", skriver exempelvis affärstidningen Wall Street Journal (WSJ) i en osignerad ledarkommentar.

Enligt WSJ innebär "nätneutralitet" – ordet sätts inom citationstecken – att operatörerna fråntas sin möjlighet att reglera tung trafik – som exempelvis video – via prissättning. Det blir inte heller inte längre möjligt att för en operatör att differentiera sig genom att erbjuda tjänster optimerade för exempelvis video-on-demand eller fildelning.

WSJ utnämner däremot Google som en politisk vinnare om de nya regelförslagen antas, och beskriver Googles affärside som "att åka snålskjuts på de stora kapitalinvesteringar i bredband som görs av andra".

Tidningens ledarskribent ser flera möjligheter att göra motstånd mot de nya reglerna. Radiofrekvenser har just auktionerats ut och vinnarna borde kunna protestera mot att nya regler införs i efterhand.

Dessutom hävdar tidningen att FCC inte har någon uttrycklig rätt att reglera Internet.

Det senare skriver Stephen Wildstrom på affärstidningen Business Week under på. Han är övertygad om vi därför snart kommer att få se telekomföretag stämma FCC. Redan idag har operatören Comcast en stämning i luften för att FCC krävt likabehandling av fildelningstrafik med hänvisning till den regelsamling som gäller idag.

Evan Hessel på affärstidningen Forbes tror att de nya reglerna kan stoppa intressanta nya tjänster från att uppstå. Hon tror att mobiloperatörer nu kommer att behöva ändra sina fastprisabonnemang till en prissättning per byte, vilket i sin tur skulle ge nya bandbreddkrävande tjänster en mindre kundgrupp.

Det finns förstås också positiva röster.

"Nu kan du snart tryggt använda Skype och Sling på din mobiltelefon", skriver Rob Pegoraro, teknikreporter på tidningen Washington Post.

Han gör en analogi till 1968 när det blev tillåtet att ansluta godtycklig utrustning till telefonnätet. Det öppnade för datormodem, faxar och telefonsvarare för hemmabruk.

Rob Pegoraro tror att de nya förslagen kommer att få störst konsekvenser i mobilnäten. Enligt honom strider AT&T:s förbud mot att använda mobilen som datormodem mot de nya förslagen. Detsamma gäller förbud mot fildelning och mot att länka videosignaler över mobilnätet. Och Rob Pegoraro tycker att de nya reglerna rimliga, "hur kan AT&T försvara att att man spärrar Sling Media Software när AT&T själv erbjuder tv-tjänster i sitt nät".

Sling Media Softwares produkt Slingbox låter dig använda ditt kabel-tv-abonnemang över Internet när du inte är hemma.

Enligt Rob Pegoraro finns dock en lucka i de föreslagna reglerna. De hindrar inte Apple från att stoppa Iphoneprogram som konkurrerar med Apples egna tjänster – detta har drabbat Google – eftersom Apple inte är en operatör. Rob Pegoraro ser här ett generellt möjligt kryphål för operatörerna – de kan delegera eventuell konkurrenshämmande verksamhet till sina partners.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)