JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brandmansradio vann Embeddedpriset

Det blev en rökdykarmask med radio, utvecklad av Interspiro och Prevas som tog hem årets Stora Embeddedpris. I studentklassen segrade en motorstyrning utvecklad av Stefan Skoog från Lunds tekniska högskola, och i mikro/nano-klassen vann Peng Cheng och Yan Yang från Mittuniversitetet med sin trådlösa varvtalsreglering.
Rökdykarradio
Brandmän testar vinnarradion
Under två år har Prevas och Interspiro utvecklat den avancerade rökdykarmask som på en galamiddag på Stockholmsmässan igår belönades med Stora Embeddedpriset.

– Projektet är komplicerat eftersom det finns många regler och krav som måste uppfyllas. Masken måste hålla explosionsklass för zon 0, vilket innebär att man knappast kan använda kondensatorer eller andra laddningsbärande komponenter, kommenterade Jacob Norrby från Prevas när han tog emot priset.

Masken och dess kommunikationssystem ska lanseras globalt nästa år. Med systemet förses varje brandman med en mask med portabla elektronikenheter. När en brandman talar öppnas automatiskt en radiokanal till de övriga i brandteamet. Samtidigt filtreras andra ljud bort. Det går även att från en extern central öppna kommunikationslänkar till teamet, exempelvis för räddningsledaren.

– Jag hoppas att den här produkten ska rädda liv, säger Jacob Norrby.

Studentklassens segrare Stefan Skoog, som förutom äran även får 50 000 kronor, säger att han började intressera sig för motorstyrning långt innan han började på Lunds tekniska högskola år 2004.

– Jag var övertygad om att det skulle vara möjligt att konstruera en mycket bättre motorstyrning än de som fanns tillgängliga. På högskolan har jag kunnat vidareutveckla idéerna och nu har jag en riktigt bra plattform, säger han.

vinnarna
Pen Cheng, Yan Yang, Jacob Norrby, Stefan Skoog, Sofie Nilsson
Motorstyrningen bygger på en digital signalprocessor och kan användas i allt från små likströmsmotorer till stora asynkronmotorer. Arbetet har till största delen gjorts i ett robotprojekt, men enligt Stefan Skoog finns största potentialen i bilindustrins kommande elfordon.

– Vi jobbar nu med ett hybridbilsprojekt med en 10 kW-motor. En av de stora fördelarna med optimerad styrning av det här slaget är att det knappast blir någon extrakostnad för återmatningen av bromsenergi, säger han.

I studentklassen var även Peng Cheng och Yan Yang från Mittuniversitetet nominerade. Och när de inte vann där så gav de upp hoppet om vinst. Desto mer överraskade blev de båda när deras namn ropades upp som vinnare i kategorin mikro/nano, där alla nominerade bidrag i de två andra klasserna också deltar per automatik.

– Nu ska vi försöka tänka ut ett projekt för nästa års tävling också, säger Peng Cheng.

Deras bidrag består av en noggrann varvtalsdetektor som överför data trådlöst till en mottagare. En viktig poäng är att monteringen är mycket enkel.

Bakom Embeddedpriserna står branschföreningen IM Embedded Technology, Elektronikindustriföreningen, KK-stiftelsen med konsortierna Minst och Tekniq samt Tekniska Mässan och en branschtidning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)