JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bara var sjätte skratt kommer från skämt

Bara var sjätte skratt kommer från skämt

Skratt låter ungefär likadant i alla språk och kulturer. Men bara 10-15 procent av alla skratt kommer efter dragna vitsar. Majoriteten av skratten är socialt betingade svarsreaktioner, enligt skrattforskaren Robert Provine.
Efter tio års forskning finns inte mycket om skratt som Robert Provine vid University of Maryland i Baltimore inte vet. Han har exempelvis konstaterat att skratt låter "ha-ha-ha" på alla språk, och att småbarn skrattar långt innan de kan prata (vilket ju de flesta föräldrar förstått helt utan vetenskaplig forskning).

– Det finns en mönstergenerator i vår hjärna som producerar det här ljudet, säger han till nyhetsbyrån AP.

Varje "ha" varar ungefär en 15-dels sekund, och upprepas med en femtedels sekunds intervall. Görs det snabbare eller långsammare uppfattas ljudet mer som flämtningar. Detta, och mer därtill, har Provine beskrivit i sin bok "Laughter: A Scientific Investigation".

De flesta skratt kommer ofrivilligt, i konversationer som socialt betingade reaktioner på det som sagts. Eller inte sagts.

– Såhär den 1 april kan det vara värt att påpeka att bara 10-15 procent av alla skratt är orsakade av vitsar eller skämt, säger Provine.

Att även döva personer skrattar, även i konversationer med andra döva, tar han som intäkt för att skrattet inte beror på något enskilt sinne utan hänger samman med social interaktion.

Provine har också studerat chimpanser, som också skrattar. Inte minst när de blir kittlade. En chimpans kan till och med skratta när en annan chimpans låtsas kittla den.

– Låtsaskittling torde vara världens äldsta skämt. Det är primalhumor, säger Provine till AP.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)