JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nerverna spökade i handlödnings-SM

På papperet såg det så lätt ut. Löd loss några komponenter, löd sedan tillbaka dem och dra några extra trådar. Men i praktiken visade det sig vara mycket svårare. Bara fyra av de 22 tävlande blev godkända. Huvudorsaken var nerverna som fick händerna att darra på de tävlande.

Svensk mästare i handlödning blev Linnéa Gyllner på Triab med 15 minuter och 30 sekunder. Avståndet till tvåan var närmare två minuter. Tilläggas kan att det fanns ytterligare en tävlande som var nästan lika snabb som Linnéa Gyllner men som diskvalificerades på grund av ett mindre fel.

 

– Att så många inte blev godkända beror till ungefär 50 procent på nervositet. 30 procent på att de hade utrustning som de inte är vana vid och 20 procent beror på att de inte var uppdaterade på standarden, säger Lars-Gunnar Klang som var tävlingsledare.

 

Alla tävlande skulle ha full funktion på det reparerade kortet men måste också uppfylla kriterierna i lödstandarden IPC-A-610D klass 2. Standarden är ganska omfattande och många tävlande kände uppenbarligen inte till att de trådar de skulle löda in måste ha 75 procents överlapp med benet för att vara godkända.

 

Alla de fyra som var godkända var kvinnor trots att könsfördelningen bland de tävlande var ganska jämn om än med en liten kvinnlig övervikt.

 

Trots nervositeten var arrangemanget populärt bland de tävlande.

 

– På många företag har de haft uttagningstävlingar och de flesta av de tävlande har sagt att de kommer tillbaka nästa år.

 

Planen är därför att göra evenemanget till årligen återkommande.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)